7.8.2019. 9:14
0
Upotreba rezultata Popisa 2013 nije uslov da bi BiH dobila status EU kandidata
Rezultati Popisa stanovništva u BiH iz 2013. godine koji su objavljeni krajem juna 2016. godine zvanično su korišteni u izradi Uputstva popune Doma naroda Parlamenta FBiH, ali druge primjene podataka u BiH od strane institucija još uvijek nema.

Popis iz 2013. godine verifikovala je Međunarodna posmatračka misija (IMO), a relevantnim su ga ocijenile i institucije Evropske komisije. Na pitanje kakav je stav EU prema popisu iz 2013. godine i može li se pred BiH staviti zahtjev prilikom razmatranja za kandidatski status i korištenje Popisa iz 2013. godine, u odgovoru EU zvaničnika iz Brisela navodi se da je popis izvršen u skladu sa evropskim standardima i preporukama.

„Evropska komisija također notira da se zvanični rezultati popisa osporavaju od strane entiteta RS iz metodoloških razloga naročito povezanih s određivanjem statusa rezidenta. Analitički izvještaj također ukazuje na činjenicu da takvo neslaganje blokira prijenos različitih statistika prema EU, kako nalaže Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (SAA)“. 

Iz EU dalje navode da su ključni prioriteti precizirani u Mišljenju šta BiH treba da uradi kako bi se pripremila za otvaranje pregovora o priključenju EU. 

„Ovo ide značajno dalje od fokusa na status kandidata. U februaru 2018., u svojoj Strategiji za Zapadni Balkan, COM notira da 'sa kontinuiranim naporom i angažmanom, Bosna i Hercegovina bi mogla postati kandidat za priključenje'. EU je potrebno da vidi te kontinuirane napore na reformama od strane bh. vlasti, pored formalnih obaveza i izjava. Dodijeliti zemlji status EU zemlje-kandidata je privilegija zemalja-članica EU u Vijeću, koje odlučuju konsenzusom, na temelju rezultata Mišljenja Komisije o aplikaciji za članstvo u EU. Utoliko je za BiH od suštinskog značaja da demonstrira da ozbiljno poduzima reforme orijentirane ka EU kako bi zemlje-članice EU uzele u obzir dodjelu statusa kandidata zemlji“, navodi se u odgovoru. 

Iako bi naredni Popis stanovništva u BiH trebao biti izvršen 2021. godine, sve ukazuje na to da taj popis neće biti izvršen. Za Popis iz 2013. godine utrošeno je oko 50 miliona KM.  


(Patria/Admir Oručević)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.