7.8.2019. 20:18
0
"Rusija ne želi BiH u NATO-u, a Milorad Dodik slijedi politiku Moskve"
Tek moramo vidjeti šta Sporazum o uspostavi vlasti u BiH znači u pogledu ispunjavanja kriterija iz MAP-a, ja sam sumnjičav da li je to dogovor koji zaista omogućava ostvarenje pomenutog cilja.

Ocijenio je to u intervjuu za Radio Slobodna Evropa Edward Joseph, profesor Univerziteta Johns Hopkins, koji je bio u međunarodnim misijama na Balkanu tokom i nakon rata.

"Sasvim je jasno da Milorad Dodik slijedi politiku Moskve, a posljednje što ona želi jeste napredak regiona ka NATO-u, naročito nakon ulaska Sjeverne Makedonije i Crne Gore u ovu Alijansu, zatim gubitka njenog uticaja u Grčkoj. Dakle, napredak BiH ka NATO-u je poslednje što Rusija želi i Dodik će veoma pažljivo slijediti tu liniju", smatra Joseph.

Komentarišući navode iz Sporazuma o principima za uspostavu vlasti, u kojima je navedeno da će BIH promovisati i unaprjeđivati odnose sa Sjevernoatlantskom alijansom, ali ne prejudicirajući buduće odluke u vezi članstva u ovoj organizaciji, profesor Joseph kaže:

"To je veoma dvosmislena poruka, zbog čega sam zabrinut. Pominje se promovisanje odnosa, ali to nije svrha MAP-a. Potrebno je ispunjavanje kriterija koje ovaj dokument predviđa, odnosno reforme. Vidjećemo da li će Republika Srpska pod vodstvom Milorada Dodika biti spremna na to".

Profesor Joseph je komentarisao i krizu u BiH i kazao da je ona počela 2006. godine, odlaskom Paddya Ashdowna s pozicije visokog predstavnika u BiH.

On smatra i da bi pokušaj bilo kakvog otcjepljenja od BiH doveo do rata.

"Dakle, nezamisliv je raspad BiH bez nasilja", poručio je Joseph u intervju za RSE.

(Patria / Haris Ahbabović)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.