17.8.2019. 22:44
0
Sutra u Hutovom blatu startuje prvi kamp za prstenovanje ptica u BiH
U Hutovom blatu sutra započinje s radom prvi kamp za prstenovanje ptica u Bosni i Hercegovini i trajat će do 15. septembra a sastojat će se od četiri radne grupe od po sedam dana, saopćeno je iz Orintološkog društva "Naše ptice".

- Predviđeno je učešće 14 polaznika iz cijele BiH, a voditelji kampa će biti iskusni prstenovači iz Hrvatske, Srbije i Bosne i Hercegovine. Ovo je prvi put da
će ptice biti prstenovane prstenovima s oznakom jedne institucije ili organizacije iz Bosne i
Hercegovine, Ornitološkog društva “Naše ptice”. Prstenovanje će se odvijati u skladu s
propozicijama EURING-a, vodeće organizacije u ovoj oblasti - navode iz ovog društva.

Prvi prstenovački kamp u BiH organizira se u saradnji s JP Park prirode “Hutovo blato” i Udrugom “Čaplja” iz Čapljine a ovo je jedna od metoda markiranja ptica u svrhu naučnog praćenja njihovog kretanja, osobito u vrijeme migracija. Prvi put je vršeno u Danskoj 1889. godine.

(Fena/Alen Avdić)
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.