19.8.2019. 16:05
0
Alija Delimustafić izlazi iz pritvora, ne smije napuštati adresu prebivališta
Vrhovni sud FBiH donio je konačno rješenje da se Alija Delimustafić pusti iz pritvora, odnosno određen mu je kućni pritvor, potvrdio je za Novinsku agenciju Patria njegov advokat Ifet Feraget.

Feraget je pojasnio da će Delimustafić biti pušten iz pritvora nakon što se završi procedura sa upisivanjem nekretnina koje su date kao jemstvo. Riječ je o tri stana i jednom poslovnom prostoru. Kaucija je određena u iznosu od milion KM. 

Tužilaštvo KS nema pravo žalbe jer je ovo odluka donesena po njihovoj žalbi. 

Delimustafić je u pritvoru proveo skoro tri godine, a optužnica protiv Alije Delimustafića potvrđena je krajem 2017. godine. Optužnicu je potvrdio sudija Husein Delalić koji nije ni otvorio kutiju sa dokaznim materijalom na 300.000 stranica. Ročišta u ovom slučaju s obzirom na veliki broj optuženih odgađana su skoro dvadesetak puta. Slučaj koji zvanično nije ni počeo već je porezne obveznike koštao milione maraka. 

Delimustafić je osumnjičen da je od 2009. do 2016. godine organizovao kriminalnu grupu koja je, između ostalog, nezakonito knjižila i preprodavala nekretnine uglavnom umrlih osoba na području Kantona Sarajevo.

U optužnici se navodi da su u sudskim postupcima koje je vodila sutkinja Lejla Fazlagić-Pašić nekretnine s umrlih knjižili na članove organizacije i rodbinu, a potom su ih sklapanjem ugovora prodavali trećim osobama. Prema optužnici, činjenjem ovih krivičnih djela stekli su protivpravnu imovinsku korist veću od 10 miliona KM. Bivša sutkinja Lejla Fazlagić nalazi se u Hrvatskoj, a njeno izručenje BiH još uvijek nije potpisano ministar pravosuđa Republike Hrvatske niti postoji zakonski rok za to. 

(Patria)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.