19.8.2019. 18:46
1
OSCE: Pozivamo nadležne institucije u BiH da zaštite gospođu Mlinarević
Misija OSCE-a u Bosni i Hercegovini osuđuje svaki oblik nasilja i prijetnji upućenih novinarki i spisateljici Martini Mlinarević. Jedna od odlika demokratskih društava je da ona dozvoljavaju puno uživanje temeljnih sloboda, uključujući tu slobodu mišljenja, savjesti i izražavanja, kao i ravnopravno učešće muškaraca i žena u javnom životu, navedeno je u reakciji Misije OSCE-a.

Bh. književnica Martina Mlinarević Sopta na svom Facebooku profilu objavila je uvreda koje su joj upućene nakon što se svojevoljno povukla s programa festivala Evergreen Fest u Čitluku. Ona se na ovaj potez odlučila nakon što su organizatori manifestacije dobivali prijetnje zbog najave promocije njene knjige "Huzur".

Iz Misije OSCE-a u BiH su u reakciji na prijetnje upućene Mlinarević Sopti istakli da "iako je konkstruktivna kritika pisane riječi poželjna, nedavni događaji doveli su Mlinarević u opasnost".

"Pozivamo nadležne institucije u BiH da zaštite gospođu Mlinarević, reaguju na ugrožavanje lične slobode i sigurnosti svih novinara, te stvore uslove u kojima će novinarke moći obavljati svoje radne zadatke na ravnopravnoj osnovi, bez šovinizma i predrasuda", poručuju iz Misije OSCE-a, prenosi N1.


(Amila Alijagić)

1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.