22.8.2019. 15:54
0
Staša Košarac: Vlast bez SNSD-a je nezamisliva
Ako će neko tražiti neku vrstu redukovanog ANP-a, onda mislim da gubimo vrijeme i da ne trebamo sjediti i razgovarati
Treba li ikoga ohrabriti najava pokretanja provjera za mandatara Zorana Tegeltiju?
- Ja bih rekao da treba biti politički oprezan, s obzirom na potrošeno vrijeme. Te provjere i te procedure su, da se želio poštovati Zakon o Savjetu ministara, već odavno trebale biti završene. To je jedan od segmenata koji su neophodni za izbor predsjedavajućeg Savjeta ministara a kasnije i Savjeta ministara.

Nismo opterećeni
Međutim, ja bih ipak izrazio potrebu za jednom političkom opreznošću, s obzirom na činjenicu da je sam proces imenovanja trebao biti već poodavno završen, a da su uslijedila uslovljavanja bez argumenata od bošnjačke komponente, tako da, treba dijeliti optimizam, ali ne treba biti ni previše naivan.

Hoće li se čekati da prođe 5. septembar ili će dotad biti međustranačkih sastanaka i pokušaja da se postigne dogovor?
- Lično preferiram da je važno držati dijalog aktivnim i da o određenim pitanjima uvijek treba razgovarati, jer se samo kroz argumentovani dijalog i jednu fer atmosferu može doći do rezultata. Mislim da je to najbolji mogući model. Kada je u pitanju sama izjava, ona je potpisana i postoji rok, 5. septembar. Mislim da je u međuvremenu došlo do nekih nepotrebnih političkih situacija pod utjecajem međunarodne zajednice, prije svega ambasada SAD-a i Velike Britanije, na način da se određene stvari stave na dnevni red kao uslov, prije svega govorim o ANP-u koji nigdje nije uslov. Mi nećemo prihvatiti da se ANP šalje u Bruxelles i nismo za integraciju u NATO, tako da pretpostavljam da će postojati jedna vrsta komunikacije, ali krunisana je komunikacija potpisanom izjavom.


Ne znam šta bi se više moglo raditi, nego implementirati ono što piše u sporazumu tri ključne političke strukture koje su izborni pobjednici. Na ovaj način kako međunarodna zajednica utiče na bošnjačku komponentu, to urušava ustavni kapacitet i onemogućava političko predstavljanje iz RS-a. Ne osporavamo saradnju sa NATO-om, svi u okruženju je imaju, ali ako će biti predmet nekog uslovljavanja, onda nemamo o čemu pričati.

Zašto ste dopustili da opozicija danas likuje govoreći da je Bosna i Hercegovina jedina zemlja u svijetu gdje vlast sama blokira formiranje vlasti?
- Činjenica je da dio pobjedničke strukture to radi, a to je SDA. SDA je blokirala izbor predsjedavajućeg Savjeta ministara time što je izlazila sa različitim vrstama uslova koji za nas nisu prihvatljivi, a nigdje ne piše da je to uslov za konstituisanje vlasti. To što to opozicija danas govori, pa, ko je danas opozicija, a ko pozicija? To se ne zna na nivou Bosne i Hercegovine. Ne možemo napraviti strukturu komisija Predstavničkog doma i delegacija Bosne i Hercegovine zato što ne znamo ko je pozicija, a ko opozicija.

Predsjednik Vaše stranke Milorad Dodik je najavio mogućnost izlaska iz koalicije na državnom nivou. Je li to znači da ćete prepustiti strankama iz FBiH da traže partnere u drugim strankama iz RS-a i šta bi to značilo za funkcionisanje PSBiH ako znamo da SNSD može sve blokirati u Domu naroda?
- Puno vremena je potrošeno u jednoj vrsti političkog nadmudrivanja, gdje su temu zadavali SDA i dio međunarodne zajednice. Nismo mi opterećeni načinom funkcionisanja zajedničkih organa. Mi imamo stabilnu Republiku Srpsku i njene institucije koje funkcionišu. Mi snosimo odgovornost i mi smo pred birače izašli sa stavom kako zastupati interese RS-a, od čega ne odstupamo. Ali, vidljivo je da postoji model koji je pripremio dio međunarodne zajednice sa bošnjačkom komponentom, gdje se želi zaobići izborni pobjednik iz RS-a. Pokušavamo na svaki mogući način da vršimo aktivnu ulogu u tome da se konstituišu organi vlasti. Mi ne prepuštamo ništa strankama iz Federacije BiH. Nezamislivo je napraviti vlast bez SNSD-a. Onaj koji misli da može napraviti vlast bez izbornih pobjednika iz oba entiteta, ne misli dobro Bosni i Hercegovini i osporava je.

Politički sluh
Ta vlast bi bila potpuno neefikasna. Imali smo takvu situaciju prije četiri godine, kada su stranci i Bakir Izetbegović izabrali SDS i PDP i imali smo potpunu atrofiju onih interesa koji su bili bazični za Republiku Srpsku. O načinu kako će se donositi odluke u Parlamentu, mislim da je prerano govoriti.

Posljednjih dana mnogo buke je nastalo zbog najave HDZ-a BiH da će se 13. septembra obilježiti oslobađanje Drvara. Šta je konkretno problem i hoćete li razgovarati s predstavnicima te stranke o ovom pitanju?
- Mi imamo kontakte s HDZ-om, to je neupitno. Postoje politička pitanja o kojima imamo saglasnost i postoje pitanja o kojima je nemamo niti ćemo ikada imati, a postoje i pitanja koje treba usaglašavati. Mi ovdje bazično zastupamo interese Srba iz FBiH i nemamo problem da kažemo da to vrijeđa interese našeg naroda. Vjerujem da postoje određene vrste kapaciteta i političkog sluha i kod drugih da se takva dešavanja ne vrše u Drvaru, jer na taj način mislim da se destabilizuju prilike između srpskog i hrvatskog naroda na tom prostoru. Ja vjerujem da se taj događaj neće ni desiti, piše Oslobođenje.

(Alen Avdić)
 
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.