23.8.2019. 8:21
0
Matarrella: U utorak ću održati nove konsultacije i donijeti potrebne odluke
Talijanski predsjednik Sergio Mattarella dao je političkim strankama novi rok do utorka za pokušaj formiranja nove vlade.
"U utorak ću održati nove konsultacije i donijeti potrebne odluke", rekao je Mattarella i naglasio da je jedina mogućnost vlada koja će na temelju programa dobiti povjerenje parlamenta. 

"Kriza se mora riješiti jasnim odlukama i u kratkom roku ", rekao je u četvrtak Mattarella novinarima u predsjedničkoj palači.

Nakon dvodnevnih konsultacija s čelnicima stranaka koje je pozvao pošto je u utorak pala vlada Lige i Pokreta pet zvijezda (M5S), Mattarella je rekao da će budućoj koaliciji biti potreban poseban program koji bi mogao biti usvojen u parlamentu, prenosi  AFP.

Mattarella želi strankama dati više vremena da vide mogu li formirati novu vladinu koaliciju koja bi imala većinu u parlamentu.

Nakon razgovora s Mattarelom, čelnik M5S-a Luigi Di Maio rekao je da je spreman pregovarati o "čvrstoj većini" u parlamentu.

Naveo je deset ključnih politika, uključujući plan smanjenja broja zastupnika u parlamentu s 950 na 605.

Ako koalicija ne bude formirana, Mattarella bi mogao razmotriti  formiranje tehničke vlade ili raspisati prijevremene izbore,  samo 14 mjeseci nakon  parlamentarnih izbora.

Do krize je došlo nakon što je premijer Giuseppe Conte podnio ostavku.

(Fena/Alen Avdić)
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.