26.8.2019. 10:46
0
Vlada FBiH obilježila 27. godišnjicu formiranja 182. viteške lake brigade
Vlada Federacije Bosne i Hercegovine i Federalno ministarstvo za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata bili su pokrovitelji ovogodišnjeg obilježavanja 27. godišnjice formiranja 182. viteške lake brigade.

Tom prilikom federalni ministar unutrašnjih poslova Aljoša Čampara podsjetio je da “sam naziv “viteška” dovoljno govori o kakvoj brigadi je riječ a imajući u vidu da je 19 pripadnika odlikovano najvećim individaulnim priznanjem “Zlatni ljiljan” da se zaključiti kakvu hrabrost i borbenost su imali borci 182 viteške lahke brigade”.

Pozvao je borce da se ne razjedinjuju te da se “u narednom periodu više radi na jačanju i jedinstvu boraca".

- Ovakve i slične manifestacije moraju se jedinstveno organizirati, reprezentativno, onako kako smo to radili i kada je bilo najteže jer na ovaj način čuvamo sjećanje na naše najbolje sinove zahvaljujući kojima je odbranjena naša domovina” zaključio je Čampara.

Predsjednik Udruženja 182. viteška lahka brigada Osman Đuderija izrazio je zahvalnost premijeru FBiH Fadilu Novaliću i resornom ministru Salki Bukvareviću što pružaju podršku ovakvih i sličnih datuma iz perioda odbrambeno-oslobodilačkog rata.

O ratnom putu fočanskih vitezova govorio je Mesud Šadinlija. Evocirajući uspomene iz perioda odbrane od agresora prisutni gosti su se prisjetili najtežih vremena ali su kazali da uprkos tome nikada nisu posustajali te da su uvijek bili spremni, kao i danas, da brane ognjišta, sugrađane i državu Bosnu i Hercegovinu.

Podsjetimo, 27. augusta 1992. godine, na slobodnoj teritoriji općine Foča formirana je 1. fočanska brigada, od već postojećih bataljona Jahorinskog, Fočanskog i Bataljona Sutjeska. Brigada je najviše kolektivno ratno priznanje – počasni naziv „viteška“ , dobila je 1995. godine, na treću godišnjicu svog postojanja, kao posljednja u nizu jedinica Armije RBiH koje su kolektivno ratno priznanje stekle prije okončanja ratnih dejstava. Najviše pojedinačno ratno priznanje Armije RBiH  “Zlatni ljiljan” dobilo je 19 pripadnika ove brigade.

U okviru programa položeno je cvijeće i odata je počast svim šehidima i poginulim braniocima Armije i MUP-a RBiH, saopćeno je iz Federalnog ministarstva za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata.


(Fena/Admir Oručević)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.