27.8.2019. 17:07
0
"Ti što su to probali 1992. godine potražite ih. Ili su u Hagu ili pod zemljom. Ne postoji taj koji može to uraditi"
Željko Komšić, predsjedavajući Predsjedništva BiH kazao je da je sjednica sazvana u skladu s Poslovnikom, a da je Milorad Dodik na samoj sjednici povukao zahtjev za održavanje sjednice i izjašnjavanje o prijedlogu odluke za mandatara za Vijeće ministara.

„Dodik je kazao da neće više insistirati za održavanje ovakvih sjednica čekajući da dođe i taj 5. septembar i rok važenja sporazuma. Dodik je najavio da će ukoliko do 5. septembra ne bude  realiziran sporazum da ide na Skupštinu RS i tražit će da Skupština povuče svoju saglasnost o  formiranju Oružanih snaga, formiranje VSTV-a i uvođenje indirektnih poreza. Dodik je rekao da Sud i Tužilaštvo po njemu svakako nisu formirani u skladu s Ustavom“, kazao je Komšić.

Predsjedavajući je kazao da ipak treba čekati 5. septembar. 

„Obaveza nas kao članova Predsjedništva je da radimo u skladu sa Ustavom i sa kapacitetom parlamentarne većine.Teško je procijeniti šta će se dalje dešavati.  
Ne mogu se unilateralno povlačiti nadležnosti BiH, to je formalno pravno, ali živimo u vremenu kad nikog ne dodiruje šta piše u zakonima i ustavu. Ne bih želio da BiH uđe u takvu vrstu krize i da se udari na tri stvari koje ipak funkcioniraju“, kazao je Komšić.

On je kazao da Lars Gunar Wigemark možda može odgovoriti na pitanja zašto je Sporazum kojeg su potpisali lideri SDA, HDZ i SNSD-a tako široko napisan. Komentirao je i navode nekih analitičara da Dodik ovu situaciju koristi za disoluciju zemlje.

„Ti što su probali to 1992. potražite ih. Ili su u Hagu ili pod zemljom. Ne postoji taj koji može to uraditi“, dodao je Komšić.

(Patria / Haris Ahbabović)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.