27.8.2019. 18:42
0
Generalpukovnici Mašović i Rittimann o saradnji Oružanih snaga BiH i EUFOR-a
Načelnik Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH generalpukovnik Senad Mašović sa saradnicima primio je danas u posjetu vojnu delegaciju Evropske unije, koju je predvodio generalpukovnik Olivier Rittimann, operativni komandant Snaga EU za operaciju ”Althea” i zamjenik načelnika štaba NATO vrhovne savezničke komande za Evropu - SHAPE.

Susretu je prisustvovao i komandant EUFOR-a u BiH generalmajor Reinhard Trischak.   

Na sastanku je razgovarano o aktuelnom stanju, aktivnostima i operacijama Oružanih snaga BiH u zemlji i inostranstvu, kao i izazovima i problemima sa kojima se susreću u izvršenju zakonom definirane misije i zadataka, sa prijedlozima za napredak i razvoj OS BiH u narednom periodu.

S tim u vezi posebno su istaknute teme koje se odnose na učešće i angažman pripadnika OS BiH u operacijama i misijama EU, UN i NATO-a, zatim na saradnju Oružanih snaga BiH sa EUFOR-om, kao i budućim zajedničkim aktivnostima koje doprinose razvoju BiH na njenom putu ka euroatlantskim integracijama.

Tokom sastanka, general Mašović je istakao dosadašnju vrlo uspješnu saradnju EUFOR-a i Oružanih snaga BiH, s ciljem razvoja koncepta obuke i izgradnje kapaciteta OS BiH, koja je realizirana kroz individualnu i kolektivnu obuku pripadnika OS BiH i EUFOR-a, angažiranjem mobilnih timova za obuku, mentoring timova i eksperata za pojedine oblasti.

General Mašović je izrazio nadu za nastavkom saradnje na visokom nivou i u narednom periodu, kroz daljnju realizaciju obuke i izvođenje zajedničkih vojnih vježbi, ali i drugih značajnih aktivnosti kao što su podrška procesu uništavanja viškova naoružanja i municije, te humanitarnog deminiranja, i svih ostalih aktivnosti koje doprinose razvoju i napretku Oružanih snaga BiH.

Generalpukovnik Olivier Rittimann je, između ostalog, pohvalio OS BiH za cjelokupan rad i angažman kako u zemlji, tako i inostranstvu, posebno ističući značajan doprinos izgradnji mira i kolektivne sigurnosti u svijetu.

Naglasio je nastavak pružanja pomoći i podrške Oružanim snagama BiH u procesu daljnjih aktivnosti odbrambene reforme i izvršenja zakonom definirane misije i zadataka, kao i podrške BiH na putu ka evroatlantskim integracijama.

Također, i komandant EUFOR-a u BiH generalmajor Reinhard Trischak je potvrdio značajne rezultate koje OS BiH realiziraju na cijeloj teritoriji BiH, naglasivši da su u izvršenju zadataka primjer drugima, i kako je rekao, ” jedna od najboljih institucija u BiH”.

Ispred Oružanih snaga BiH susretu su prisustvovali zamjenik načelnika ZŠ OS BiH za operacije generalmajor Ivica Jerkić, šef kabineta načelnika ZŠ OS BiH brigadir Edin Fako, načelnici Uprava ZŠ OS BiH i glavni narednik OS BiH, saopćio je  Ured za odnose s javnošću Ministarstva odbrane.

(Fena)

OSBiHEUFOR
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.