27.8.2019. 20:48
0
SDP: Vratite mandate u suprotnom ćemo pokrenuti proceduru za zaštitu partije
Članovi Predsjedništva SDP-a razgovarali su danas o brojnim političkim temama s posebnim osvrtom na svjesno prouzrokovanu krizu vlasti kojoj se ne nazire kraj, te modusima koje bi mogli dovesti do promjene stanja.

Iz ove stranke ističu kako se lideri nacionalističkih stranaka, koji očigledno ne žele formirati vlast na državnom i federalnom nivou i kojima odgovara takvo stanje, moraju prestati igrati sa građanima ove države. 

Kako tvrde, pod izgovorom zaštite državnih i nacionalnih interesa vodi se beskrupulozna političko-interesna borba u kojoj ispaštaju građani svih nacija i orijentacija. 

- Političke borbe za fotelje i nastupi nacionalističkih lidera u javnosti potpuno zanemaruju da je u proteklim mjesecima svaki građanin ove države morao osigurati sredstva za puku egzistenciju, a da izabrani predstavnici nijednim primjerom nisu pokazali niti trun zanimanja za život običing čovjeka - stoji u saopćenju SDP-a. 

Neuspješne sjednice Predsjedništva BiH i parlamenata, pored niza drugih zakočenih procesa na drugim nivoima vlasti, najvidljiviji su dokaz ne postoji volja kako bi Bosna i Hercegovina krenula naprijed, te da do bilo kakve vrste kompromisa neće doći, smatraju u SDP-u. 

Također ističu da je jedino rješenje prepustiti građanima da ponovo biraju predstavnike, koji će više brinuti o njihovim potrebama, što se pokazalo mogućim tamo gdje SDP ima uticaj kroz BH blok. 

- SDP poziva sve parlamentarne stranke da se što hitnije krene u izmjenu Izbornog zakona, kako bi se uvela opcija vanrednih izbora, koja jedina može riješiti aktuelnu, ali i sve potencijalne situacije ovakvog tipa - stoji u saopćenju. 

Na sjednici je, također, razmatrana i informacija o istupanju dijela Kluba SDP-a u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH. Navedeni su pozvani da vrate svoje mandate, a ukoliko to ne urade, bit će pokrenute procedure za zaštitu SDP-a, aktivirajući ugovore koje su potpisali svi partijski zastupnici i poslanici.

Članovi Predsjedništva također smatraju da bi se ovakve situacije trebale što prije spriječiti izmjenama zakonskih rješenja, jer se ovakvim potezima narušava izborna volja građana. 

Naposlijetku, zaključeno je da lični interesi nekoliko pojedinaca ne mogu narušiti ideju SDP-a koja je preživila 110 godina, prenosi Avaz.


(Amila Alijagić)

SDP
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.