28.8.2019. 19:50
0
Suđenje za zločine u Zvorniku - Dokazi o sistematskom napadu
Na suđenju Cvijanu Tomaniću za zločine počinjene na području Zvornika, Tužilaštvo BiH uložilo je dokumentaciju kojom nastoji dokazati postojanje širokog i sistematičnog napada.

Tužilaštvo je među 40-ak materijalnih dokaza uložilo borbene izvještaje i depeše iz jula i avgusta 1992. godine Zvorničke brigade Vojske Republike Srpske (VRS) i drugih vojnih formacija, kao i spiskove zatvorenika iz aprila iste godine.

Tužiteljica Dika Omerović je, u dokaze o postojanju širokog i sistematskog napada na području Zvornika 1992. godine, uložila i odluke o osnivanju srpskih političkih organa i vojnih jedinica.

Među dokumentima je i odluka o preuzimanju napuštenih i slobodnih stambenih i poslovnih prostora od 16. maja 1992. godine, kao i davanju ovlaštenja policijskim stanicama u Loznici i Malom Zvorniku (Srbija) za privođenje u policiju u Zvornik.

Osim ove grupe dokumenata, tužiteljica je uložila i zapisnike u vezi sa ekshumacijom na Crnom vrhu i identifikacijom Hajrudina Čerkića i Mehdina Halilovića.

Tužilaštvo BiH tereti Cvijana Tomanića da je, kao pripadnik Zvorničke brigade VRS-a, učestvovao u progonu civilnog bošnjačkog stanovništva – ubistvima, teškim oduzimanjem slobode i drugim nečovječnim djelima.

Na teret mu je stavljeno ubistvo civila albanske nacionalnosti, kao i odvođenje u nepoznatom pravcu dvojice civila bošnjačke nacionalnosti, čiji su posmrtni ostaci kasnije ekshumirani iz masovne grobnice.

Nastavak suđenja zakazan je za 13. septembar, prenosi BIRN.

(Fena)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.