13.9.2019. 8:21
0
Reis Husein ef. Kavazović u Njemačkoj: Obratit će se predstavnicima džemata Mainz
Reisu-l-ulema Islamske zajednice (IZ) BiH Husein ef. Kavazović boravit će u trodnevnoj posjeti Saveznoj Republici Njemačkoj, u okviru koje će biti dodijeljena Murasela muftiji za zapadnu Evropu Osmanu ef. Kozliću i otvoren Islamski centar u Mainzu.

Reisu-l-ulema će danas održi sastanke s predstavnicima njemačkih lokalnih i pokrajinskih vlasti i Katoličke crkve, a u džamiji u Mainzu će održati hutbu i predvoditi džuma-namaz, javlja MINA.

U subotu, 14. septembra, predviđeno je da reisu-l-ulema sa predstavnicima džemata Mainz razgovara o izgradnji i svečanom otvorenju Islamskog centra, te projektu izgradnje Upravne zgrade Muftijstva za Evropu na džematskom zemljištu. Istog dana  će biti uručena Murasela muftiji za zapadnu Evropu Osmanu ef. Kozliću, abit će održano i večer Kur’ana u džamiji Mainz.

Kavazović će održati sastanak s glavnim imamima i predsjednicima zajednica u Evropi, a nakon akšam-namaza u džematu Wiesbaden obratit će se prisutnim džematlijama.

U nedjelju, 15. septembra, reisu-l-ulema će otvoriti i proglasiti Islamski centar Mainz vakufom Islamske zajednice i dodijeliti džematsku vakufnamu. Planirano je da program svečanog otvorenja počne u 11.00 sati.

U okviru programa, osim reisu-l-uleme, planirana su obraćanja novoimenovanog muftije za zapadnu Evropu Osmana ef. Kozlića, predsjednika džemata Minz Rifata Halilovića kao domaćina, zatim  predsjednika Islamske zajednice Bošnjaka u Njemačkoj Paše ef. Fetića, imama džemata Mainz Halila ef. Makića i predsjednika Građevinskog odbora Nusreta Fakovića.

Predviđena su i obraćanja gradonačelnika Mainza Michaela Eblinga, te ministra u vladi Savezne države Rajna-Palatinat Konrada Wolfa.

(Fena / Haris Ahbabović)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.