15.9.2019. 8:34
0
"Ako dođe do toga da nas odluče zatvoriti, ja ću prije nekoga ubiti nego to dozvoliti"
FOTO: Dnevni Avaz / D. Pasalic
Jasmin Najetović (42), prvi kopač na komori u pogonu Stranjani, već 18 godina zarađuje hljeb silazeći u utrobu jame. Ogorčen je stanjem u kojem se nalaze svi rudari u BiH, a za Avaz je rekao da je znao da će ovako stanje biti - nikada se ne bi zaposlio kao rudar.

- Da sam mogao pretpostaviti da će ovako biti, nikada se ne bih odlučio da budem rudar. Glava nam je u torbi kad god silazimo u jamu, a uvjeti su nikakvi. Još se moramo boriti da nam isplate ono što smo pošteno zaradili – rekao je Najetović za Dnevni Avaz.

Ističe da njegova jama sve vrijeme odlično radi i pomaže druge dvije jame, međutim, neko je uporno želi zatvoriti. Ukoliko bi došlo do toga, Najetović ističe da bi gotovo svi rudari ostali bez posla, a budući da drugog izvora prihoda nemaju, to neće dozvoliti.

- Peteročlanu porodicu hranim radeći u rudniku. Moja kćerka je došla u srijedu, dok sam ja bio u jami i štrajkovao glađu, neko joj je dao deset maraka da može ići u školu – govori kroz suze Najetović za Avaz.

- Svaki moment sam se nadao da će doći i po mene. Svi smo bili pri kraju. Ako dođe do toga da nas odluče zatvoriti, ja ću prije nekoga ubiti nego to dozvoliti. Spreman sam ubiti nekog da bih zadržao posao jer mi valja hraniti troje djece – rekao je.

Najetović ističe da svi rudari hoće da pošteno rade i da im se uredno isplati ono što su zaradili.

- Desi li se nova blokada računa, ostat ćemo tamo deset godina ako treba, a mogu samo doći da nas zatrpaju. Izaći nećemo, ne damo da nas omalovažavaju i potcjenjuju – rekao je Najetović za Avaz.

(Haris Ahbabović)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.