16.9.2019. 8:47
0
Trump: SAD 'kao zapeta puška' nakon napada na Saudijsku Arabiju
Američki predsjednik Donald Trump izjavio je da su Sjedinjene Države spremne "kao zapeta puška" za potencijalni odgovor na napad na naftna postrojenja Saudijske Arabije, nakon ?što je visoki zvaničnik američke administracije za napad okrivio Iran.

"Ima razloga da vjerujemo da znamo ko je krivac, kao "zapeta puška" smo, ali čekamo da čujemo od Kraljevine za koga oni vjeruju da stoji iza ovog napada", napisao je Trump na Twitteru.

Ranije tokom dana, visoki američki zvaničnik rekao je novinarima da dokazi o napadu, koji je pogodio najveće svjetsko postrojenje za preradu nafte, ukazuju da iza njega stoji Iran, a ne jemenska grupa Huti koja je preuzela odgovornost, prenosi Reuters.

Američki državni sekretar Mike Pompeo također je rekao da nema dokaza da je napad došao iz Jemena, gdje se koalicija predvođena Saudijskom Arabijom, koje već četiri godine podržavaju vladu u borbi protiv pobunjenika Huta, koje podržava Iran.

Usred svih poziva na deeskalaciju, Iran je sada pokrenuo napad bez presedana na svjetsko snabdijevanje energijom, rekao je Pompeo.

Glasnogovornik  iranskog ministarstva vanjskih poslova Abbas Mousavi odbacio je kao "besmislene" navode Sjedinjenih Država da je Iran odgovoran za napade.

Viši komandant Revolucionarne garde Amirali Hajizadeh upozorio je da je Islamska Republika spremna za "potpuni" rat.

"Sve američke baze i njihovi nosači aviona na udaljenosti do 2.000 kilometara oko Irana nalaze se u dometu naših raketa", rekao je komandant.

Trump je također odobrio korištenje američkih zaliha nafte za hitne slučajeve kako bi se osigurale stabilne količine nakon napada koji je umanjio svjetsku proizvodnju za 5 posto i povećao cijene nafte više od 19 posto rano jutros, nakon čega je taj skok bio oko 10 posto.


(Fena/Admir Oručević)

SADTrump
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.