19.9.2019. 15:29
0
Zovko: Bilo bi neobično da kao državljanka BiH preuzmem izvještaj za BiH
Zastupnica u Evropskom parlamentu Željana Zovko izjavila je kako bi bilo neobično da kao državljanka Bosne i Hercegovine preuzme dužnost izvjestioca za BiH te kako je nepisano pravilo, ali strogo poštovano u međunarodnim institucijama, da za slične pozicije ne bi trebala biti osoba koja posjeduje državljanstvo te zemlje.

- Ja poštujem to pravilo, a sve što imam reći o Bosni i Hercegovini već je formulirano u dosadašnjim rezolucijama Evropskog parlamenta - izjavila je Zovko povodom najava da bi mogla preuzeti izvještaj za BiH.

Usto, izrazila je zabrinutost zbog "puta centralizma koji je odabrala deklaracija SDA jer je protivna riječi i duhu rezolucija Evropskog parlamenta, a koji se dvotrećinski izjasnio protiv centralizacije".

- Evropski parlament je predložio srednji put između unitarnog koji traže Izetbegović, Komšić i Nikšić te onoga separatističkog koji bi eventualno mogao tražiti Dodik. Evropski parlament u svojim rezolucijama je predložio federalizaciju na primjeru evropskih modela, gdje su prava i volja svake zajednice zaštićena. Belgijski, švicarski i slični modeli trebaju biti uzor - ističe Zovko.

Ona smatra, ako Izetbegović, Komšić i Nikšić zaista žele civilno društvo po američkom modelu, jedan čovjek jedan glas, onda im je bolje da predlože rješenje s tri građanske jedinice te da se pripreme za "ridistricting".

- To je praksa u SAD kako osigurati ravnopravnu zastupljenost i zaštitu manjina i etničkih zajednica - ustvrdila je Zovko, koja se pridružila pozivima komesara Johanesa Hana (Johannes Hahn) i visoke povjerenice Federike Mogerini (Federica Mogherini) za što brže formiranje Vijeća ministara u skladu s dogovoru političkih lidera triju konstitutivnih zajednica. 

(Alen Avdić)
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.