20.9.2019. 13:56
0
Pandurević: Rezolucija SDA je prepisan Ustav Republike BiH autora Staše Košarca
Analiziram detaljno Rezoluciju SDA. Rezolucija nije ništa drugo do prepisan Ustav Republike BiH, autora Staše Košarca, Šahbaza Džihanovića, Mirka Pejanovića, Slave Kukića, Vehida Šehića i Miodraga Živanovića.

Napisala je to na Twitteru Aleksandra Pandurević, bivša zastupnica u Državnom parlamentu BiH i članica Srpske demokratske stranke (SDS), nakon što su iz SNSD-a optužili da je Stranka demokratske akcije (SDA) ponudila Programsku deklaraciju “usmjerenu protiv Republike Srpske” odnosno da su ponudili “rezoluciju muslimanskog naroda u BiH koja poziva na sukobe” i "kršenje Dejtonskog mirovnog sporazuma."

SDA je na 7. Kongresu stranke usvojila Programsku deklaraciju u kojoj je, između ostalog, navedena "afirmacija bosanskog identiteta kao zajedničkog identiteta svih građana BiH, uz očuvanje etničke posebnosti", dok Bosnu i Hercegovinu iz te stranke vide kao “demokratsku, regionaliziranu, pravnu i socijalnu država pod nazivom Republika Bosna i Hercegovina, s tri nivoa vlasti: državnim, regionalnim i lokalnim s gradom Sarajevom koji je politički, administrativni, kulturni i ekonomski centar Bosne i Hercegovine".

Pandurević podsjeća na stručnu skupinu koja je u junu 2005. godine ponudila sličan “nacrt platforme za novi demokratski Ustav Republike BiH”, a koju je činio i Staša Košarac, šef Kluba SNSD-a u Parlamentu BiH i član Predsjedništva te stranke.

Tim nacrtom, u čijoj izradi je učestvovao Košarac, Bosna i Hercegovina je definirana kao "republika, suverena, jedinstvena, demokratska, pravna, socijalna, sekularna i decentralizirana država u postojećim međunarodno priznatim granicama koje su nepovrjedive”. 

“Republika BiH treba osiguravati jednakost i ravnopravnost svih građana pred zakonom bez obzira na porijeklo, rasu ili vjeru, i poštovati sva vjerska uvjerenja”, napisano je u Nacrtu platforme, čiji je kooautor Košarac.

“Na šta spade Alijin sin da prepisuje Košarca”, zaključila je Pandurević, prenosi Patria.


(Patria/Admir Oručević)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.