22.9.2019. 10:59
2
Srbijanski Telegraf o američkom planu za Balkan: RS se ne bi otcijepila od BiH, ali bi Srbi u RS-u imali značajne ustupke
SAD spremaju paket kojim planiraju da riješe kompletno balkansko pitanje, koristeći "šargarepu i štap", prenosi beogradski list Telegraf.

Piše: Haris Ahbabović

Strategiju Washingtona donekle je otkrio bivši američki ambasador u Srbiji, Cameron Manter, jer se, kako piše list, ono što je Manter rekao poslije sastanka s Aleksandrom Vučićem poklapa sa onim što je listu rečeno u diplomatskim krugovima.

Izvor lista je naveo da su Manterove riječi ustvari svojevrsna skica američkog paketa za Balkan, čija je realizacija praktično počela postavljanjem Matthewa Palmera za specijalnog izaslanika za zapadni Balkan, prenosi Telegraf.

"Taj paket ima više sličnosti sa viđenjem Washingtona o tome kako riješiti krizu između Izraela i Palestine. Može se reći da je potpuno jasno da iza svega stoji isti potpis", kaže izvor za kojeg list navodi da je jedan od najboljih poznavalaca trenutnih prilika u SAD. 

List piše da plan podrazumijeva ponudu podjele Kosova, faktičko brisanje granica na Balkanu, svojevrsnu ekonomsku uniju, još veću autonomiju za Albance u Sjevernoj Makedoniji, ali i opstanak cjelovite BiH, uz značajne ustupke Srbima u RS-u.

Kako dodaje list, tu je i druga strana medalje, a njena suština je da neće dobro proći onaj ko ne prihvati američku "ponudu", prenosi Telegraf.

"U Washingtonu, bar u onom dijelu privrženom (američkom predsjedniku Donaldu Trumpu), očekuju i da bi Rusija i (ruski predsjednik Vladimir Putin) mogli da prihvate njihov projekat za Balkan", dodaje list.

Prva je podjela Kosova, tako što bi razgraničenje bilo provedeno tako da sjeverni dio ostane u sastavu Srbije uz specijalni status Mitrovice. 

Druga tačka odnosi se na cjelovitost BiH, uz stvaranje ekonomske i carinske unije i faktičko brisanje granica za protok ljudi između Srbije i RS-a, ali bez mogućnosti otcjepljenja RS-a od BiH.

Treća tačka odnosi se na prava Albanaca u Sjevernoj Makedoniji. Kako bi se nadomjestio gubitak onog dijela teritorije na Kosovu koji oni vide kao svoju, Albanci u Sjevernoj Makedoniji bi dobili još veću autonomiju, a granica između te države i Kosova "maltene bi osim formalno bila ukinuta, kao i ona između Kosova i Albanije".

Četvrta tačka govori o ekonomskom paketu i ona je slična planu za rješavanje spora između Izraela i Palestinaca, navodi list. 

Uz podršku ubrzavanju integracija u EU zemalja uključenih u paket Washingtona, bila bi sazvana i posebna međunarodna konferencija na kojoj mi se okupili investitori koji bi ulagali u zapadni Balkan. List navodi da bi nezvanično za ove namjene SAD i druge zapadne zemlje izdvojile oko 10 milijardi eura, prenosi Telegraf.

2
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.