24.9.2019. 11:30
0
Grad Sarajevo domaćin 30. generalne skupštine 'Gradovi glasnici mira'
Grad Sarajevo bit će domaćin 30. generalne skupštine međunarodne asocijacije 'Gradovi glasnici mira' (IAPMC), od 25. do 29. septembra.

Radi se o jednom od najznačajnijih susreta gradonačelnika i drugih predstavnika lokalnih vlasti evropskih i svjetskih gradova nositelja poruke mira, članova te UN-ove asocijacije.

- Ponosni smo na činjenicu da će u Sarajevu, nakon 2009. godine, drugi put biti održana Generalna skupština te ugledne asocijacije, i to jubilarna. Za nas je to čast i priznanje. Sarajevo je prepoznato kao grad, koji otvorenošću i opredijeljenošću za svakodnevno prakticiranje i zagovaranje mira i nenasilja, može snažno utjecati na razvijanje tako potrebnog dijaloga među gradovima, državama i njihovim građanima - istaknuo je gradonačelnik Abdulah Skaka.

Skaka kaže da je taj međunarodni događaj i idealna prilika za uspostavljanje saradnje, razmjenu mišljenja i iskustava, kao i za stvaranje novih prijateljskih veza.

- U Sarajevo prvi put stižu predstavnici Grada Coventrya iz Velike Britanije. To je prvi grad s kojim se Sarajevo pobratimilo, 1957. godine. Bit ćemo u prilici da zahvalimo gradonačelniku Grada Morphoua s Kipra, za donaciju za našu Vijećnicu. Sastat ću se i sa gradonačelnikom Aušvica, grada koji je zainteresiran za uključivanje Sarajeva u realizaciju projekta - Aleja sjećanja - kazao je Skaka.

- U fokusu učesnika Skupštine Asocijacije, bit će teme Promocija kulture mira u 21. stoljeću, nasuprot kulture rata koja je obilježila 20 stoljeće; UN ciljevi održivog razvoja: Učiniti gradove inkluzivnim, sigurnim, prilagodljivim i održivim - navodi se.

Skupština će obraditi i aktualnu temu migracije stanovništva i ulogu gradova i njihovo djelovanje na posljedice tog fenomena, i na gradove i na migrante.

Prema službenom protokolu, taj susret velike porodice gradova prijatelja i glasnika mira, završit će usvajanjem sarajevske deklaracije 2019, kao doprinos misiji u izgradnji zajedničke budućnosti solidarnosti i mira evropskog i svjetskog civilnog i demokratskog društva.

- Učesnici Generalne skupštine IAPMC prisustvovat će otvorenju izložbe Međunarodnog salona antiratne karikature u Historijskom muzeju BiH, posjetiti i informirati se o mandatu i značaju Informativnog centra o MKSJ Sarajevo u Vijećnici, te obići kulturno-historijske znamenitosti glavnog grada Bosne i Hercegovine - saopćeno je iz Grada Sarajevo.  


(FENA / Lejla Trle) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.