25.9.2019. 13:55
1
Zineta Bogunić otvoreno o razlozima ostavke: Edin Forto mi je kazao: 'Rekao je Dino ili spustite na vladu ili letite'"
FOTO: Dnevni Avaz
Ministrica obrazovanja i nauke KS Zineta Bogunić obratila se danas u Skupštini Kantona Sarajevo, pojasnivši razloge zbog kojih je podnijela ostavku. Ona je ranije istakla da ostavku podnijela iz moralnih razloga, a da je niko nije upitao o čemu je riječ, prenosi Dnevni Avaz.

Piše: Haris Ahbabović

- Stvarno sam se osjećala kao stvar, i sad se osjećam. Neki će mi dati da se obraćam, neki neće, neznajući razloge, ovo nisam očekivala ni od premijera Forte, ni od predsjedavajućeg koji me delegirao – rekla je u obraćanju Bogunić.

Ona je navela kako nije tajna da se radi o neslaganju sa predsjedavajućim Skupštine KS i pritiskom na nju. Poseban raskorak, kako je navela, imali su oko informatičke platforme.

- Predsjedavajući je dovodio dvojicu prijatelja da mi pokažu kako to radi insistirajući da se to kupi – rekla je ministrica, navodeći da je u konsultaciji s ekpertima saznala da se radi o preskupoj ponudi i da je tražila javni poziv, prenosi Avaz.

- Konaković nije bio za raspisivanje javnog poziva – kazala je Bogunić.

Drugi razlog je Sindikat Saudina Sivre, navela je Bogunić, ističući kako je traženo da se ovaj sindikat može uplitati u rad Ministarstva jer ima 3.000 glasova.

Treći razlog, prema tvrdnjama Bogunić bio je zahtjev da joj „savjetnik bude osnivač Zukorlićevog univerzitet iz Novog Pazara“.

- Predsjdavajući je tražio da promijenim pomoćnika za visoko obrazovanje, navodeći da će me savjetnici pojesti – kazala je Bogunić, istakavši kako nije pristala na taj čin.

Ona je kazala da je razgovarala s premijerom KS Edinom Fortom jer se osjećala neprijatno zbog kompletne situacije.

"Premijer je rekao kako god hoću. Da dođem ili ne dođem. Da radim ili ne radim. Bila sam na godišnjem odmoru, ali sam dolazila svaki dan jer sam pred sebe stavila ispunjavanje zadataka", kazala je Bogunić.

"Konaković je lično tražio da na sjednicu Vlade KS proslijedim Zakon o visokom obrazovanju. Tražila se hitna procedura, a da ni ministarstvo to nije ozbiljno razmatralo. Inače sve aktivnosti vezane za Zakon o visokom obrazovanju KS vršene su vaninstitucionalno. Na to nisam pristala. Dan kasnije Forto mi je kazao sljedeće: 'Rekao je Dino ili spustite na vladu ili letite'", rekla je Zineta Bogunić.

1
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.