3.10.2019. 19:15
0
Dodik: Ivanić je najgrlatiji zagovornik puta BiH u NATO
Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da je bivši član Predsjedništva Mladen Ivanić, glasavši za Strategiju vanjske politike, u kojoj je, između ostalog, navedeno da je NATO jedan od vanjskopolitičkih prioriteta BiH, na kraju svog mandata još jednom pokazao zašto je bio "favorit bošnjačke političke scene".

Dodik je rekao da je Ivanić za Strategiju glasao nakon što je NSRS usvojila Rezoluciju o zaštiti ustavnog poretka i vojnoj neutralnosti, čime je pokazao koliko drži do odluka najviše institucije RS.

- Ne čudi što je i danas najgrlatiji zagovornik puta BiH u NATO, jer je on bio promoter i NATO puta BiH i NATO vježbi sa osiromašenim uranijem. Vlast na čijem čelu je bio od 2001. do 2005. godine je učinila sve da se BiH usmjeri ka NATO-u i ne znam odakle mu danas pravo da morališe o politikama SNSD-a - kaže Dodik.

On je podsjetio da poslanici PDP-a, na čijem je čelu bio Ivanić, nisu glasali za Rezoluciju o zaštiti ustavnog poretka i vojnoj neutralnosti.

- Zbog toga ne čudi što baš iz te partije dolazi bijeli dim u vidu takozvanog redukovanog godišnjeg nacionalnog plana za članstvo u NATO-u (ANP), a evo sada i stvarnog ANP-a koji predlaže Ivanić. Ivanić je politički prezadužen čovjek i jasno je da je došlo vrijeme za vraćanje dugova - naglasio je Dodik.

Ivanić je izjavio da treba aktivirati i poslati ANP i ući u sljedeći stepen saradnje s NATO-om, ali pri tome jasno reći da to ne znači članstvo, te da će se o članstvu odlučivati samo ako zemlje u regionu budu članice NATO-a.

On je istakao da, "ako je iko gurao NATO, onda je to SNSD" i da su oni uradili sve ključne odluke.

Ovo nije prvi put da Dodik proziva Ivanića za NATO, pri čemu očito zaboravlja šta je potpisao 2009. Nebojša Radmanović (SNSD) kada je riječ o NATO-u i to kao predsjedavajući Predsjedništva.

Nebojša Radmanović je 2009. godine čelnicima NATO-a predao zahtjev BiH s ciljem da naša zemlja postane punopravna članica NATO saveza, što je u skladu sa strategijom vanjske politike države.


(SRNA/Amila Alijagić)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.