7.10.2019. 18:03
0
Crnadak: Institucije u BiH moraju normalno raditi, dok se ne završe pregovori
Ministar insotranih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak smatra da BiH bez formirane vlasti godinu dana nakon izbora, šalje izrazito negativnu poruku, prvenstveno građanima, a onda i Evropskoj uniji (EU) i potencijalnim investitorima.

Ukazuje da je podjednako negativno i problematično za BiH i to što nije formirana vlast i to što su institucije blokrane, dok traju pregovori o tom pitanju.

Vrlo je važno, kaže, da EU da podršku institucijama u BiH na svim nivoma da rade, dok pregovori traju, jer je "posebno negativno to što su tri stranke odlučile da dok traju njihovi pregovori, budu blokirani i parlament i u dobrom dijelu i Savjet ministara BiH”.

Za to će, navodi, pokušati da dobijem podršku i od visoke predstavnice za spoljnu politiku Evropske unije Federike Mogerini i drugih zvaničnika, s kojima očekujem da se sretnem u četvrtak u Barseloni, jer institucije u BiH na svim nivoima moraju normalno raditi, dok se ne završe pregovori o vlasti.

"Tri stranke koje su u proteklih godinu dana vodile razgovore, potrošile su dragocjeno vrijeme i snose odgovornost za taj period", smatra Crnadak.

Očigledno je, dodao je, i da EU i OSCE moraju pod hitno preuzeti na sebe inicijativu u vezi s provođenjem preporuka Kancelarije za demokratiju i lјudska prava (ODIHR), jer je vidljivo da domaći akteri nemaju interesa za to, odnosno nemaju dovoljno kapaciteta da to urade.

"Većina problema dolazi zbog toga što pobjednici nemaju puni legitimitet. Primjer RS se posebno ističe, gdje su kandidati na izborima prijetili i ucjenjivali birače. Po izvještaju OSCE-a RTRS je bila potpuno preuzeta od jedne političke stranke i jednog političara. Stoga je jasno da u takvim uslovima nema demokratije i napretka", tvrdi Crnadak.



(FENA/Amila Alijagić)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.