8.10.2019. 10:03
0
Spahiu: Nakon 20 godina Beograd s Kurtijem dobija ozbiljnog sagovornika
Izborni rezultati na Kosovu pokazuju da se kosovsko društvo nakon 20 godina počelo mijenjati. Stranka Kadri Veselija odnosno, bivša stranka Hashima Thacija (koju je on morao formalno napustiti zbog predsjedničkog fotelja), izgubila je vlast nakon 20 godina. Dolazak na mjesto premijera Albina Kurtija označava period korjenitih promjena, objašnjava politički analitičar prof.dr. Nexhmedin Spahiu.

"Prije svega borba protiv korupcije i novi pristup dijalogu sa Beogradom, u svakom slučaju, dostojniji nego dosadašnji što se tiče kosovske strane. Ako će on praviti vladu sa Demokratskim Savezom Kosova (strankom koju je osnovao pokojni predsjednik Ibrahim Rugova), imat će dovoljno poslanika tako da mu neće biti potrebni glasovi poslanika manjinskih zajednica (10 Srba, 3 Bošnjaka, dvoje Turaka, 2 Ashkalija, 1 Goranac, 1 Egipćanin i 1 Rom)", smatra Spahiu. 

Inače kosovski Parlament broji i još 100 poslanika iz većinske zajednice, a za formiranje Vlade je potreban 61 glas od ukupno 120.

"Međutim po kosovskom Ustavu u vladi mora biti najmanje jedan ministar Srbin, ali on ne mora biti iz pobjedničke stranke u srpskoj etničkoj zajednici. Prošla vlada Ramuša Haradinaja je zavisila od glasova poslanika manjinskih zajednica i zbog toga ona je bila najveća vlada na svijetu gdje su Srbi imali zamjenika premijera tri ministra i desetak zamjenika premijera. Kurti će najvjerovatnije imenovati za ministra u svojoj vladi Nenada Rašića, bivšeg ministra i lidera koalicije Sloboda, koji nije uspio da se domogne poslaničkog mjesta, upravo zbog toga što on je ocijenjen kao najbolji ministar u dvije prethodne vlade među svim etničkim zjednicama na Kosovu, a koji se protivio jasno i glasno podjeli Kosova", kaže Spahiu. 

On navodi da je ključni razlog zašto Albin Kurti neće uzimati u svojoj vladi predstavnike Srpske liste je i to što želi zauzeti bolju startnu poziciju u predstojećim pregovorima sa Beogradom.

"Sa Kurtijem kao premijerom, Beograd će imati po prvi put nakon 20 godina ozbiljnog sagovornika sa kosovske strane. Međutim, Kurtijevi stavovi spram Albanije su zabrinjavajući, zbog toga što oni mogu dovesti do zaoštravanja odnosa između Kosova i Albanije. To sad zvuči paradoksalno, ali jeste stvarna opasnost ako u međuvremenu Albin Kurti ne shvati da nema nikakva prava da se miješa u poslove susjedne Albanije, bez obzira što s njom Kosovo dijeli mnogo šta zajedničkog", zaključuje Spahiu. 


(Patria/Admir Oručević)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.