9.10.2019. 19:01
1
Kavazović: Dobrodošli smo i na Istoku i Zapadu, ali nas niko ne drži u džepu
Reisu-l-ulema Husein Kavazović je danas u Goraždu ocijenio kako je Islamska zajednica za Bošnjake muslimane više od vjerske zajednice, zato što su samo u njoj "jedan kroz jedan".

Dodao je kako u svim drugim pozicijama u Bosni i Hercegovini Bošnjaci su "jedan kroz tri", te da smatra da je Islamska zajednica "posljednja naša linija odbrane o kojoj trebamo uvijek voditi računa".

"Smatram da je jako važno u svakoj generaciji voditi računa da IZ sačuvamo kao autonomnu zajednicu bosanskih muslimana i svih onih koji joj pripadaju, da ne dozvolimo da drugi sa strane utiču na nju i da svoje politike preko nje realiziraju", ukazao je Kavazović, prenosi portal Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

Reisu-l-ulema je govoreći o položaju islamskih zajednica u svijetu ocijenio da IZ BiH spada u red najjačih zajednica u Evropi.

"Uspjeli smo našu Zajednicu pozicionirati tako da je dobrodošla i na Istoku i na Zapadu, ali moram istaći da je niko ne drži u džepu. Smatram da to tako treba raditi. Imamo urede u Strazburu i Vašingtonu, te smo uspjeli osujetiti jako negativne deklaracije koje su trebale biti usvojene na Evropskom parlamentu protiv BiH. Mi trebamo tamo biti prisutni i moramo pričati našu priču tamo gdje i drugi pričaju svoje priče", rekao je prvi čovjek Islamske zajednice u BiH.

Poručio je da se mora osuđivati svako zlo i kloniti se onoga od čega se nema nikakve koristi, citirajući ajet iz Kur’ana: "Ti sa svakim lijepo i traži da se čine dobra djela, a neznalica se kloni!" (Sura El-A`raf - Bedemi, 199.)

Na kraju je podsjetio da je funkcija reisu-l-uleme javno dobro Zajednice, a članovima biračkog tijela sa područja Muftijstva goraždanskog je poručio da na izborima za reisu-l-ulemu učine onako kako po svojoj savjesti smatraju da je dobro učiniti.


(Amila Alijagić)

1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.