15.10.2019. 16:26
0
Uspješno završen projekat “Društveno korisno učenje”
Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo je od školske 2018./2019. godine u svim gimnazijama Kantona Sarajevo pokrenulo projekat Društveno korisnog učenja, čiji je cilj obrazovanje društveno odgovornih i aktivnih građana koji će svojim znanjem i iskustvom utjecati na poimanje koliko svaki pojedinac može doprinijeti svojoj zajednici.

Ovaj projekat učenicima omogućava da unaprijede proces učenja i svoje istraživačke aktivnosti, da upoznaju potrebe društva,  vježbaju organizacijske vještine i timski rad. Također, učenici će razvijati kritičko mišljenje, vježbati komunikacijske vještine, sarađivati s medijima te relevantnim društvenim institucijama a sve na dobrobit njihove lokalne zajednice.  

Naša škola, Peta gimnazija već drugu godinu učestvuje u ovom projektu, tako da smo ove godine odlučili bazirati se na razvijanju eko svijesti kod srednjoškolaca. Projekat smo realizirali u saradnji sa JU "Studentski centar" Sarajevo sa Ingrid Kadrić šefom tehničke službe, Alan Kadrić šefom objekta „A“ i direktorom JU "Studentski centar" Sarajevo Tarikom Curićem, na uređenju okoliša i zelenih površina (JU "Studentski centar" Sarajevo, zgrada Direkcije za koordinaciju policijskih tijela Bosne i Hercegovine, SD Nedžarići, a u narednom periodu planiramo i SN Bjelave). U dva dana tokom projekta 80 (osamdeset) učenika prvih razreda Pete gimnazije je pokazalo svoj volonterski rad širenja ekološke kulture kojim gradimo i njegujemo ekosistem potreban za svaki grad i njegovu okolinu. 
Ciljevi ove naše konkretne akcije je: 

podizanje ekološke svijesti kroz organiziranje ekološke edukacije i konkretnih radova na terenu
promoviranje volonterskog rada i aktivizma
doprinos razvoju lokalne zajednice

Kroz projekat, rukovodile su: profesorice: Zarifa Kazazović, koordinator; Meliha Džananović, supervizor i Ina Krsmanović, supervizor koje su izrazile ogromno zadovoljstvo saradnjom sa JU "Studentski centar" i što smo udružili snage za plemeniti cilj ovog projekta. „Bilo je to odlično iskustvo rezultati projekta došli su do punog izražaja. Osjećaj sreće na kraju dana kad s ekipom evaluiraš sve napravljeno je neprocjenjiv. Sve zajedno nas je povezivala želja za pomaganjem, a radost koju smo od djece primali najbolji je znak da smo učinile pravu stvar“. „Čineći dobro nekome, činite dobro sebi, samo treba htjeti“. „Volonter je srce i duša koja se nikada ne predaje“, istakle su profesorice. Za sve učesnike Projekta potom je organizirano druženje i ručak. Kako je izgledalo pogledajte na fotografijama.

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.