20.10.2019. 17:23
0
Konaković: To je jedan od najefikasnijih modela rješavanja problema nezaposlenih
Vlada Kantona Sarajevo i Skupština KS podržali su projektne edukacije i dokvalifikacije usvajanjem Zakona o obrazovanju odraslih 2017.godine, a koji je iznjedrio desetine novih obrazovnih ustanova.

Predsjedavajući Skupštine KS Elmedin Konaković je podsjetio da su te obrazovne ustanove registrovane po svim standardima i propisima, i vrše uslugu prekvalifikacije osoba koje nisu "odabrale" prava zanimanja.

"To je jedan od najefikasnijih modela rješavanja problema nezaposlenih. Posebno je dobar što smo otvorili vrata da se ljudi iz privrede, realnog sektora, direktno uključe i sami sebi proizvode snagu koju sutra treba da zaposle", kazao je predsjedavajući Skupštine KS.

Najbolji koncept, naglasio je, jeste edukacija za poznatog poslodavca u kome on, pod nadzorom Ministarstva obrazovanja i usvojenim kriterijima, vrši edukaciju potrebnog kadra i bira ljude koji će za njega raditi.

Model edukacije i prekvalifikacije je otpočela i najveća hotelska grupacija u BiH "Europe Group Sarajevo".

Otvoren je konkurs za edukaciju, doedukaciju i certificiranje kandidata sa biroa za zapošljavanje iz cijele države.

Edukaciju će izvoditi stručni i iskusni menadžeri, te eminentni profesori iz hotelsko-ugostiteljske oblasti iz BiH i regiona.

Generalni direktor Europe Group Rasim Bajrović smatra da obrazovanje u Bosni i Hercegovini i regiji ne prati dovoljno zahtjeve tržišta rada, ekonomije, te da mladi nailaze na prepreke u zapošljavanju.

Posjedovanje potrebnih znanja, vještina, kompetencija koje poslodavci traže, ističe on, preduvjet su za zapošljavanje.

Osim edukacije, Bajrović ističe da će kandidatima koji pokažu interes i uspješno završe edukaciju, omogućiti im i sticanje prvog radnog iskustva, odnosno prijem u stalni radni odnos.


(FENA/Amila Alijagić)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.