23.10.2019. 13:15
0
Junker poručio: Evropo, bori se protiv glupog nacionalizma
Odlazeći predsjednik Evropske komisije Žan-Klod Junker (Jean-Claude Juncker) upozorio je da Evropa slabi demografski, ekonomski i politički, kao i da sama mora da se bori protiv nacionalizma.

Junker je u posljednjem govoru pred Evropskom komisijom u svojstvu njenog šefa ocijenio da je najveći evropski uspjeh i najveća tekovina činjenica da se u Evropi očuvao mir.

- Šta je budućnost Evrope? Mi smo najmanji kontinent. Većina Evropljana to uopće ne zna. Mi smo vrlo mali. Mi izumiremo. Nećemo nestati, ali bit će nas sve manje. Na početku 20. stoljeća Evropljani su činili 20 posto svjetske populacije. Na kraju ovog stoljeća činit će samo četiri posto ukupne populacije - kazao je Junker.

Na kraju se dotakao i mira na Starom kontinentu. - Evropa znači mir. Evropa znači i snagu, s obzirom na opadajući utjecaj koji imamo u svijetu - naveo je Junker.

Evropi je poručio da se bori protiv nacionalizma. 

- Čuvaj se, Evropo. I bori se protiv glupog i ograničenog nacionalizma. Živjela Evropa - zaključio je Junker.

(Alen Avdić)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.