23.10.2019. 14:45
0
Premijer Novalić razgovarao sa direktorom Bosnalijeka
Premijer Federacije BiH Fadil Novalić danas je, u sjedištu Vlade Federacije BiH u Sarajevu, primio generalnog direktora Bosnalijeka Nedima Uzunovića i izvršnog direktora za finansije ove kompanije Adnana Hadžića. Gosti su premijera upoznali s rezultatima poslovanja najastarije bh. farmaceutske kompanije koja je već nekoliko godina u privatnom vlasništvu.

Premijer Novalić je kazao da Vlada FBiH prati aktivnosti te kompanje nakon izlaska državnog kapitala, te da je zadovoljstvo vidjeti podatke koji ukazuju da Bosnalijek iz godine u godinu posluje s dobitkom. On je goste upoznao i sa nedavno usvojenim dokumentom socijalno-ekonomskih reformi za period 2019. – 2022. godina, u kojem se jedan od ukupno četiri zadata cilja odnosi na zdravstveni sektor.

Uzunović je s domaćinima podijelio vijest o tome da je Bosnalijekov proizvod Lysobact u septembru bio najprodavaniji lijek od svih prodatih u Rusiji gdje je u prošlom mjesecu prodato više od milion komada ovog farmaceutskog proizvoda. U prezentaciji je dat niz podataka o ovoj kompaniji koja postoji od 1951. godine i koja sad ima oko 6.000 dioničara diljem svijeta, a proizvode plasira na tržišta više od 20 zemalja. Bosnalijek je jedna od rijetkih farmaceutskih kompanija koja ima potpunu proizvodnju, a posebno su ponosni na svoj sektor za razvoj i istraživanje koji je često domaćin stručnjacima iz inostranstva.

U posljednjih pet godina broj uposlenih u Bosnalijeku se povećao za oko 300 i sad ih u ovoj kompaniji radi više od 900. U svijetu imaju devet svojih predstavništava, te pet kćerki kompanija. Imaju više od 240 proizvoda među kojima su lijekovi, dodaci prehrani, kozmetika sa posebnom namjenom…

Gosti su, također istakli, da generišući prihode i ostvarajući dodatnu vrijednost za svoje dioničare, Bosnalijek ima značajan doprinos i za širu zajednicu kroz uplate obaveza prema budžetskim fondovima, u koje je u prethodnih šest godina uplatio više od 100 miliona KM.

U posljednjih pet godina su, kako je prezentirano, napravili 120 novih proizvoda, a plan je da se u naredne četiri godine proizvede još 60 novih. Samo u ovoj godini su imali 50 miliona KM investicija, a dividenda se isplaćuje redovno svake godine. Čelnici Bosnalijeka najavili su ambiciozan plan za period do 2024. godine koji podrazumijeva dodatna ulaganja i proširenje kapaciteta.

Posebna odlika Bosnalijeka je njihova društvena odgovornost, o čemu ne govore mnogo u javnosti, jer su pokrovitelji brojnih manifestacija, podržava sportska i druga udruženja, te rad mnogih ustanova.

Današnjem sastanku je prisustvovala i sekretarka Vlade Federacije BiH Edita Kalajdžić.


(Patria/Admir Oručević)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.