23.10.2019. 15:56
0
Grad Sarajevo podržao zahtjeve Grada Bihaća za rješavanje migrantske krize
Gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka i gradonačelnik Bihaća, Šuhret Fazlić, potpisali su danas Zajedničku izjavu u kojoj se poziva na hitno djelovanje u rješavanju migrantske krize koja posebno pogađa ovaj grad na sjeverozapadu Bosne i Hercegovine.

Glavni grad Bosne i Hercegovine obavezao se i da će u okviru svojih kapaciteta i nadležnosti inicirati, kroz međunarodne kontakte, dodatne mjere kojima bi se ublažile posljedice krize. 

"Kao prijestolnica države imamo obavezu da se ponašamo kao lideri i pružimo podršku Bihaću koji je posebno zbog svog geografskog položaja izložen migrantskom valu. Riječ je vrlo složenom problemu za koji ni Evropska unija, ni bogatije zemlje nemaju brzo i efikasno rješenje. Ali, mi smo danas pružili podršku gradonačelniku Fazliću u nastojanjima da se mobiliziraju što veći kapaciteti kako bi se olakšalo lokalnim vlastima i stanovništvu, te poboljšali uvjeti za migrante – rekao je gradonačelnik Skaka.
Gradonačelnik Fazlić je istaknuo značaj potpisane Zajedničke izjave, tim prije što se radi o glavnom gradu Bosne i Hercegovine.

Kako je naveo, izjava precizira da će ovo biti podstrek i drugim gradovima i općinama da pomognu u ublažavanju posljedica krize.

 "Za nas je ovo izuzetno značajno. Tražimo podršku od državnih institucija i svih nadležnih nivoa vlasti sa zahtjevom da pomognu Bihaću. Nadam se, iskreno, da će ovo
doprinijeti što bržem prevazilaženju trenutne, vrlo teške situacije", istakao je Fazlić.

U Zajedničkoj izjavi se, između ostalog precizira da je potrebno aktivnije raditi na poboljšanju uvjeta za prihvat i zbrinjavanje migranata, te da će Grad Sarajevo iskoristiti svoj utjecaj kod međunarodnih partnera i pozvati institucije da, u skladu sa svojim nadležnostima, djeluju aktivnije.


(Patria/Admir Oručević)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.