6.11.2019. 16:49
0
Senat UNSA: Svaka odluka o obustavi nastavnog procesa je nezakonita i neustavna
Senat Univerziteta u Sarajevu smatra da je svaka odluka o obustavi nastavnog procesa od rukovodioca fakulteta ili vijeća ne samo nezakonita već i neustavna, jer se njome protivno Zakonu o radu i Ustavu BiH, Ustavu FBiH i Ustavu KS krši ustavom i zakonom zagarantovano pravo zaposlenika na rad i studenata na obrazovanje, prvi je zaključak sa današnje vanredne sjednice ovog senata.

Rektor Univerziteta u Sarajevu Rifat Škrijelj na pres-konferenciji pročitao je zaključke sa  vanredne sjednice na kojoj se, kako su najavili, diskutovalo o obustavi nastave od Medicinskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu.  

Zaključeno je također da je odluka Vijeća Medicinskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu od 24.  oktobra  ove godine o hitnoj obustavi izvođenja nastave na svim ciklusima studija i svim fakultetima Vijeća Grupacije medicinskih nauka nezakonita, jer odredbe Zakona o visokom obrazovanju i odredbe  Statuta Univerziteta u Sarajevu ne daju ovlaštenje Vijeću Fakulteta da samostalno donosi odluku o obustavi izvođenja nastave.

Ta odluka, kako je dalje zaključio Senat, nezakonita  je i  zbog formalnih nedostataka jer je  potpisana od neovlaštene osobe.

Posebnim zaključkom su zaduženi predsjedavajući Vijeća Medicinskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu da tu, kako se navodi, nezakonitu i neustavnu odluku stavi van snage i da se odmah nastavi izvođenje nastave, kao i da se konačno obezbijedi da na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu funkciju dekana vrši lice koje je na to ovlašteno prema odredbama Zakona o visokom obrazovanju, sve do izbora vršioca dužnosti dekana.

Ove zaključke, kako je dodao Škrijelj, potrebno je proslijediti Skupštini KS, Vladi KS, Ministarstvu za obrazovanje, nauku i mlade KS i Studentskom parlamentu Univerziteta u Sarajevu sa zahtjevom da se osnivač, u skladu sa pozitivnim zakonskim propisima BiH, Federacije BiH i Kantona Sarajevo hitno odredi prema stanju na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu u skladu sa svojim obavezama.

(Fena / Haris Ahbabović)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.