9.11.2019. 16:54
0
Merhamet dopremio pomoć u Vučjak
Muslimansko dobrotvorno društvo „Merhamet“ dopremilo je danas konvoj pomoći u Bihać za migrante koji su locirani na Vučjaku. U šest kombi vozila stigla je pomoć koja se sastoji od hrane, vode, voća, sredstava za higijenu, ćebadi i drugih potrepština.

Veliki „Merhametov“ tim, koji predvodi predsjednik ove humanitarne organizacije Kenan Vrbanjac, a u kojem su i direktori svih devet „Merhametovih“ regionalnih odbora, učestvovao je u podjelii pomoći migrantima. Osim toga, Regionalni odbor „Merhameta“ Tuzla je u svojoj Narodnoj kuhinji „Imaret“ skuhao obroke i u specijalnoj opremi ih dopremio u Bihać.

Predsjednik HO „Merhamet“ MDD Kenan Vrbanjac je podsjetio da „Merhamet“ od početka migrantske krize pomaže migrante u Unsko-sanskom kantonu, ali i u Tuzli, Sarajevu i Mostaru te da ovo nije prvi „Merhametov“ konvoj koji je stigao u Bihać.

- Ovoga puta smo se odazvali na poziv, odnosno javni apel reisu-l-uleme Islamske zajednice u BiH Husein ef. Kavazovića da se pomogne migrantima. Željeli smo da ovu našu akciju provedemo na dan rođenja Muhameda, .a.s, te smo tim povodom u jednoj od naših javnih kuhinja pripremili i halvu za sve migrante u kampu Vučjak. Inače, Regionalni odbor „Merhamet“ u Bihaću od samog početka migrantske krize redovno pomaže ovim nevoljnicima kako bi im olakšao njihov migrantski život. Isto tako, Regionalni odbor „Merhameta“ Tuzla, u svojoj Narodnoj kuhinji “Imaret“, svakodnevno priprema po dva obroka za migrante kojih je sve više u tom gradu - kazao je Vrbanjac.

Prema njegovim riječima, „Merhamet“ pomaže migrante iz vlastitih sredstava i resursa, što je dodatno opterećenje za ovu humanitarnu organizaciju jer od države ne dobija nikakva sredstva za ovu namjenu. 

- Srećom, „Merhamet“ ima veliki broj donatora, firmi, institucija i pojedinaca, te nam oni pomažu u našoj brizi o onima kojima je pomoć potrebna, u ovom slučaju i migranata i na tome smo im veoma zahvalni. Nedavno je Islamska zajednica BiH donirala „Merhametu“ 30.000 KM za pomoć migrantima. Merhamet je od toga obezbijedio oko 8.500 obroka za migrante u Bihaću i Tuzli. Naša američka partnerska organizacija LDS opremila je „Merhametovu“ kuhinju u Bihaću i donirala značajnu pomoć koju je „Merhamet“ uručio migrantima - kazao je Vrbanjac i dodao: 

Naravno, bilo bi dobro kada bi nam i država i njene institucije pomogle u tome. Ne možemo ostaviti ove nevoljnike da gladuju i sjetimo se da je i nama, ne tako davno, trebala pomoć.   
Vrbanjac je podsjetio da „Merhamet“ godinama pomaže i sirijske izbjeglice u području tursko-sirijske granice. 

- Tako je „Merhamet“ nedavno sirijskim izbjeglicama u nekoliko kampova u Siriji uručio pomoć od 95,5 tona kurbanskog mesa (5.327 kurbana), prikupljenog tokom „Merhametove“ akciju „Kurban“. Tako smo nahranili više od 30.000 izbjegličkih porodica, odnosno oko 170.000 izbjeglica u kampovima u Elbilu, Karakupru, Idlibu i u još nekim mjestima. „Merhamet“ ovu akciju provodi već šest godina zaredom te je do sada sirijskim izbjeglicama u kampovima u blizini sirijsko-turske granice ukupno donirao oko 700 tona mesa ili, preciznije, 42.000 kurbana - kazao je Vrbanjac.
 

(Patria/Admir Oručević)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.