10.11.2019. 15:40
0
Goražde: Roditelji ukazali na potrebu hitnog rješavanja statusa vrtića SOS
Spontanim okupljanjem u Gun-Gor parku u Goraždu, roditelji djece koja pohađaju vrtić SOS Kinderdorf ali i oni čija se djeca nalaze na listi čekanja, još jednom su danas ukazali na potrebu hitnog rješavanja statusa vrtića.

SOS dječija sela BiH najavili su zatvaranje vrtića 31. decembra ove godine, ukoliko Grad Goražde ne preuzme vrtić koji je ponuđen na deset godina, bez naknade.

Roditelji smatraju da će se time dodatno ugroziti pravo djece na predškolsko obrazovanje, obzirom da su i pored vrtića SOS te “Sunce” liste čekanja za upis djece ogromne.

- Koliko znamo još uvijek traju pregovori između Gradske uprave i SOS-a, a krajnji rok za dostavljanje revidirane ponude od strane ove organizacije je 14. novembar.  I ovo naše okupljanje je lobiranje prema gradskom vijeću koje će u konačnici donijeti odluku koja bi trebala biti povoljna za svu našu dječicu i za SOS vrtić" – kazala je predsjednica Vijeća roditelja Amela Škamo Žerić.

Istakla je da će po dobivanju revidirane ponude SOS Dječijih sela BiH, Vijeće roditelja zatražiti tematsku sjednicu Gradskog vijeća

- Tražit ćemo da se omogući javni prijenos sjednice i omogući prisustvo roditelja. Ne želimo ni razmišljati šta bi se desilo ukoliko gradsko vijeće ne prihvati ponudu  SOS-a. Vjerujemo da će glas razuma pobjediti u ovoj mučnoj situaciji koja traje predugo. Ovo što se dešava nije normalno u gradu koji i s punim kapacitetom vrtića  SOS Kinderdorf treba još jedne jaslice i vrtić. Roditelji jednostavno nemaju izlaz, digli smo glas protiv cijele ove situacije i ovdje smo zbog naše djece – istakla je Škamo Žerić.

Trenutno u vrtiću SOS Kinderdorf svakodnevno boravi 55-oro djece, dok usluge Resursne sobe koje djeluje u sklopu vrtića koristi 23 djece s poteškoćama u razvoju. 

Na nedavnom sastanku predstavnika Gradske uprave, SOS Dječijih sela BiH i Vlade BPK Goražde potvrđeno je da je ta organizacija zbog strateških opredjeljenja odlučila da će zatvoriti SOS vrtić u Goraždu 31. decembra ove godine. Gradu Goraždu spremna je ustupiti objekt vrtića bez naknade, na period od deset godina što u Gradskoj upravi zasad nisu spremni prihvatiti.

Ostavljen je rok do polovine ovog mjeseca da SOS Dječija sela BiH dostave revidirani prijedlog Gradu Goraždu o kojem će se izjasniti Gradsko vijeće.

(Fena / Haris Ahbabović)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.