11.11.2019. 22:29
0
Vladajuća većina predložila 20 zaključaka, spominje se i samoopredjeljenje
Poslanici vladajuće većine u Narodnoj skupštini Republike Srpske (NSRS) na posebnoj sjednici predložili su 20 zaključaka, među kojima je i onaj koji promovira prava naroda na samoopredjeljenje, što u okvirima Dejtonskog sporazuma podrazumijeva očuvanje dejtonske strukture i široke autonomije entiteta.

U slučaju negiranja prava naroda na samoopredjeljenje, koje je proklamovano poveljom UN-a i daljoj podršci aktivnostima koje vode razgradnji Dejtonskog sporazuma, RS zadržava pravo da konačno odluči o svom budućem statusu – navodi se, između ostalog, u predloženim zaključcima SNSD, DNS, Socijalističke partije, DEMOS, Ujedinjene Srpske te NDP.

Vladajuća većina u NSRS, kako se dodaje, odbacuje “bonska ovlaštenja” visokog predstavnika kao potpuno neustavna, nezakonita i nelegitimna, budući da njihova primjena predstavlja flagrantnu povredu ustavno-pravnog ustrojstva BiH i kršenje osnovnih ljudskih prava, kao i međunarodnih instrumenata za njihovu zaštitu.

Između ostalog u zaključcima se pozivaju predstavnici iz RS u Predstavničkom domu PS BiH i Domu naroda da ne mijenjaju Poslovnik o radu, da se izmjenama ne bi smanjio utjecaj na RS.


(FENA/Amila Alijagić)

NSRS
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.