13.11.2019. 8:55
0
Hladniji dani natjerat će migrante da potraže skrovište: Očekuje se više provala u kuće
Pogoršanje vremenskih uslova i dolazak hladnijih dana mogli bi dovesti do povećanja provala migranata u napuštene kuće u Tuzlanskom kantonu. Ovo je jučer tokom redovnog sastanka Koordinacije direktora Federalne uprave policije (FUP) i direktora kantonalnih uprava policije održanog u Tuzli kazao direktor Uprave policije MUP-a TK-a Dževad Korman.

Jača saradnja

Ovo neće biti svojstveno samo Tuzlanskom kantonu nego svim krajevima gdje postoji veći broj migranata, a kojima smještaj tokom zimskih dana neće biti obezbijeđen.

- Zima je na pragu i to će sigurno dodatno pogoršati situaciju s problematikom migranata ukoliko se ne poduzmu adekvatnije mjere. Te ljude je potrebno privremeno smjestiti negdje, obezbijediti im smještaj. Mi smo naše dalje aktivnosti usmjerili na provale u napuštene kuće, jer ljudi neće izdržati na niskim temperaturama i morat će potražiti skrovište ukoliko im se ne osiguraju mjesta gdje će provesti zimu, istakao je Korman.

Iako je pitanje migranata u nadležnosti države, Korman i direktori kantonalnih uprava kazali su kako neće stvari prepustiti slučaju, s obzirom na to da će ono što se dešava na terenu uveliko imati uticaj na lokalne zajednice u kojima migranti borave.

- Mi u kantonima se ne smijemo opustiti i stvari prepustiti slučaju. Svoju saradnju ćemo dodatno učvrstiti i kontinuirano pratiti sve ono što se dešava na terenu, a vrlo brzo ćemo prezentirati i konkretne zaključke koji se tiču tretiranja ove problematike, dodao je Korman.


U FUP-u šute

Članovi Koordinacije direktora policije ujedno su razgovarali o stanju sigurnosti u Federaciji BiH, koja je ocijenjena kao zadovoljavajuća. O ovome ni direktor ni bilo ko drugi iz Federalne uprave policije nije htio govoriti pred novinarima, zbog čega je bilo riječi samo o sigurnosti u TK-u.

- Kada govorimo o krivičnim djelima migranata, tu se najviše radi o provalama u kuće i razbojništvu, s tim da imamo i ubistvo jednog migranta za koje su osumnjičeni uhapšeni. Svi slučajevi, osim dvije provale, riješeni su i dokumentovani, zaključio je Korman, prenosi Oslobođenje.


(Admir Oručević)

Migranti
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.