13.11.2019. 12:31
2
Petković: Entiteti imaju pravo da tumače Dejtonski sporazum
Potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Milan Petković ocijenio je da BiH jeste međunarodno priznata, ali da niko ne može govoriti da entiteti nemaju određena i ustavom zagarantirana prava, kao i suverenitet.

- Kao političar i pravnik smatram daleko relevantnijim tumačenje Dejtonskog sporazuma od Narodne skupštine kao najvišeg zakonodavnog tijela Republike Srpske, nego pojedinih ambasadora ili političara iz međunarodne zajednice - rekao je Petković.

Komentirajući stav ambasadora zemalja članica Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira (PIC) da se zaključci s posebne sjednice Narodne skupštine o Informaciji o neustavnoj transformaciji dejtonske strukture BiH i utjecaju na položaj i prava RS zasnivaju na pogrešnom tumačenju Dejtonskog mirovnog sporazuma, Petković je poručio da RS ne bi donosila ove odluke i zaključke da nema suverenitet. 

Ambasadori zemalja članica PIC-a smatraju da se zaključci Narodne skupštine RS zasnivaju na, kako kažu, pogrešnom tumačenju Dejtonskog mirovnog sporazuma, zbog čega ih odbacuju.

U izjavi ambasadora, s kojom Rusija nije saglasna, tvrdi se da BiH uživa suverenitet, a Ustav BiH ne ostavlja prostor za "suverenitet" entiteta, koji pravno postoje samo na osnovu Ustava BiH, te da je to u više navrata potvrdio Ustavni sud BiH.

Upravni odbor PIC-a navodi da je BiH priznata kao suverena država 1992. godine te je potpisivanjem Dejtonskog sporazuma transformirana "u državu koja se sastoji od dva entiteta" i da su zaključci Narodne skupštine RS, prema mišljenju ambasadora, u suprotnosti s ovim činjenicama.


(SRNA/Amila Alijagić)

2
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.