24.11.2019. 8:24
0
Bliži se svečana akademija u Sarajevu: Ko će potpisati diplome Medicinskog fakulteta?
Svečana promocija diplomanata i magistranata Univerziteta u Sarajevu održat će se 7. decembra u dvorani Huan Antonio Samaranch, ali još uvijek nije poznato ko će potpisati diplome u ime Medicinskog fakulteta u Sarajevu i da li će se i ove godine oglušiti na zvaničnu promociju.

Rektor Univerziteta u Sarajevu Rifat Škrijelj kazao je za Novinsku agenciju Patria da se zvaničnim aktom obratio Ministarstvu obrazovanja, nauke i mladih KS, Ministarstvu pravde i uprave i Vladi KS tražeći instrukciju ko će potpisati diplome Medicinskog fakulteta. 

Semra Čavaljuga zvanično je prijevremeno razriješena dužnosti u decembru 2018. godine, da bi je Nastavno-naučno vijeće Medicinskog fakulteta ponovo izabralo za dekanesu. To rješenje nikada nije potpisao rektor UNSA, a pravosnažne sudske presude potvrdile su da je Čavaljuga razriješena u skladu sa Zakonom o visokom obrazovanju KS. 

Škrijelj je zatražio instrukciju Osnivača UNSA i najvećeg finansijera kako diplome ne bi potpisala osoba koja nije zakonito izabrana za dekanesu čime bi i same diplome mogle biti dovedene u pitanje. 

„Tragajući za rješenjem obratio sam se zahtjevom Vladi KS, odnosno resornim ministarstvima kako ne bi nekom revizijom neko doveo u pitanje legalnost tih diploma“, kazao je kratko Škrijelj za NAP. 

Na pitanje kako komentariše zaključke Nastavno-naučnog vijeća Medicinskog fakulteta da će nastaviti sa obustavom nastave na Stomatološkom, Farmaceutskom i Fakultetu zdravstvenih studija, Škrijelj je kazao da ih ne može komentarisati jer nije dobio te zaključke. 

Kako Patria nezvanično saznaje, stav NNV-a je da ukoliko potpisnik diploma Medicinskog fakulteta ne bude Semra Čavaljuga onda neće ni učestvovati u zajedničkoj promociji. 

Također, obustava nastave na ova tri fakulteta od strane Medicinskog fakulteta nastavit će se dok se ne potpišu ugovori o plaćanju izvođenja nastave. Inače, Medicinski fakultet nije dostavio Univerzitetu u Sarajevu pregled opterećenja svojih nastavnika čime se otvara prostor za manipulaciju. S Medicinskog fakulteta tvrdili su da su njihovi nastavnici preopterećeni, da rade puno više od propisane norme i da nisu adekvatno plaćeni za to. 

Za sada najveću štetu trpe studenti kojima je nastava obustavljena već četiri pune sedmice. Oštećeni studenti ova tri fakulteta zatražili su hitan početak nastave navodeći da im je uskaćeno pravo na obrazovanje. Smatraju da su svi rokovi za rješavanje ovog problema već odavno prošli te će biti primorani svim legitimnim sredstvima tražiti ispunjenje svojih prava.  

(Patria / Haris Ahbabović)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.