6.12.2019. 18:53
0
Prekoračenje dozvoljenih vrijednosti PM10 čestica u Sarajevu, reducirati boravak na otvorenom
Pokazatelji mjerenja zagađujućih tvari u zraku na području Kantona Sarajevo bilježe prekoračenja dozvoljenih vrijednosti za PM10 čestice tokom jučerašnjeg i današnjeg dana, naročito u jutarnjim i kasno poslijepodnevnim satima, navodi se na stranici Zavoda za javno zdravstvo KS.

Prema podacima Odsjeka za analizu i prognozu vremena u naredna tri dana uglavnom bez padavina. Jedino krajem ponedeljka može pasti malo kiše. Procenat vlage u zraku će ostati visok 80-90%, ali se očekuje razbijanje magle. Naredna tri dana bez vjetra ili slab vjetar brzine 1-2 m/s. Problem je slab jugo po visini, tako da se u kotlini može zadržati hladniji zrak i inverzija tokom noći. Atmosferski pritisak je danas visok i iznosi 950hPa i u postepenom je opadanju naradnih dana. Normalan pritisak za ovaj mjesec je 944Pa. U utorak 10.12. se očekuje umjeren vjetar sjevernog smjera i slaba kiša, na planinama slab snijeg.  

Zbog visokih vrijednosti PM10 čestica na području Ilijaša preporučuje se cjelokupnom stanovništvu Kantona Sararajevo, a posebno građanima Općine Ilijaš, da smanje kretanje i boravak vani, posebno u jutarnjim i večernjim satima kada je koncentracija zagađujućih materija u zraku najveća a posebno se apeluje rizičnim grupama stanovništva kao što su hronični bolesnici (plućni, srčani), bolesnici skloni alergijama, starijoj populaciji, maloj djeci i trudnicama da reduciraju duže ili naporne aktivnosti na otvorenom koliko mogućnosti dozvoljavaju.

Više informacija o mjerama samozaštite građani mogu naći u prilogu: ¨Zdravstvene preporuke rizičnim grupama stanovništva kod povećanih koncentracija zagađujućih materija u zraku u Kantonu Sarajevo¨. Izmjerene vrijednosti praćenih polutanata kao i najnovija obavještenja vezana za kvalitet zraka mogu se pratiti na stranici stranici http://kvalitetzraka.ba/ 


(Patria/Admir Oručević)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.