7.12.2019. 22:14
1
Reisu-l-ulema Kavazović posjetio Medžlis Olova
Reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husein ef. Kavazović je u pratnji direktora Uprave za vjerske poslove Ismail ef. Smajlovića i muftije sarajevskog Enesa ef. Ljevakovića danas boravio u službenoj posjeti Medžlisu IZ Olovo, gdje su mu domaćini bili glavni imam Esad ef. Pepić i predsjednik Medžlisa Osman Gurda, saopštila je MINA.

Glavni imam Esad ef. Pepić ocijenio je današnju posjetu vrlo značajnom, posebno zbog činjenice da je za prvu posjetu nakon obznanjivanja novog mandata reisu-l-ulema Kavazović odlučio da to bude posjeta Olovu.

-Reisu-l-ulema je danas našoj djeci u mektebu poručio da vrijedi biti mektebsko dijete i da vrijedi biti poslušan svojim roditeljima i graditi svoju domovinu Bosnu i Hercegovinu. Nama imamima ukazao je na važnost brige o našem narodu i zbližavanju naših ljudi. Također ohrabrilo nas je podrška reisu-l-uleme završetku našeg projekta izgradnje Ahi Evran-i Kiršehir džamije - kazao je ef. Pepić.

Tokom ove posjete reisu-l-ulema prisustvovao je mektebskom času u mektebu Olovo, te održao sastanak sa imamima i nastavnicima Islamske vjeronauke s područja ovog medžlisa.

Šef Odjela za mekteb i mlade Uprave za vjerske poslove Rijaseta dr. Enes Svraka kazao je da današnja posjeta u čijem fokusu je bila posjeta mekteblijama u jednom od olovskih džemata predstavlja opredijeljenost IZ brizi za mlade naraštaje kroz mekteb.

Nakon podne namaza u džamiji u Gornjem Olovu reisu-l-ulema je posjetio gradilište Ahi Evran-i Veli Kiršehir džamije u Olovu.

U Olovskim Lukama reisul-l-ulema Kavazović je posjetio kompaniju Alma Ras i privrednika Sakiba Behlulovića, a kasnije je u Hotelu Aquaterm održao i sastanak sa privrednicima s olovskog područja.

-Znam kroz šta je prošlo Olovo u najtežim danima, o tome su svjedočila ogromna razaranja ali veliki broj šehida koji su nas zadužili. Naš zadatak je da očuvamo porodicu da pomognemo u odgoju i obrazovanju naše djece jer znamo da je porodica osnov svega, bez porodice IZ ne može vršiti svoju misiju, jedino je može vršiti u saradnji sa roditeljima. Promjene se događaju u društvu  i one se odmah osjete u porodici. Došli smo danas da razgovaramo sa vama, sa imamima koji su direktno na terenu jer pogotovo su nam važni naši najmlađi članovi džemata - kazao je Kavazović .

Također je ovom prilikom govorio i o odlasku stanovništva, što nije  nije zaobišlo ni Olovo. To je nešto što zabrinjava i što bi trebalo da angažira sve odgovorne da se te migracije, posebno one van domovine, zaustave, smatra Kavazović.

Reis Kavazović da će Islamska zajednica  pomoći gradnju Ahi Evran-i Kiršehir džamije  jer će na taj način Medžlis IZ Olovo dobiti još bolje kapacitete i organizaciju,navodi se u saopštenju.


(Fena/Admir Oručević)

1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.