9.12.2019. 16:55
0
Građani Mostara poručuju da ne odustaju, brojne osude akcije policije
Jake snage MUP-a Hercegovačko-neretvanskog kantona su uz primjenu sile rano jutros deblokirale deponiju Uborak u Mostaru. Deponiji je prošle sedmice istekla ekološka dozvola, a građani okolnih naselja je drže blokiranom od srijede.

Međutim, građani su poručili da neće odustati i da ne žele da dozvole, kako su rekli, "ovakvu anarhiju i samovolju ministra MUP-a HNK-a Slađana Bevande i niti bilo koga''.

''Mi ostajemo ovdje. Čim se oni raziđu mi ćemo opet blokirati i tako u nedogled. Tako ćemo raditi sve dok se ne zatvor deponija Uborak'', rekao je za portal "Bljesak.info" Omer Hujdur jedan od predstavnika inicijative ''Jer nas se tiče''.

Zbog akcije policije oštro su reagovali brojni političari i političke stranke, osuđujući "prekomjernu upotrebu sile".

Iz Nezavisnog bloka saopštili su da je deponija Uborak "ogledalo vlasti SDA-HDZ."

"Za ovo haotično stanje odgovorna je vlast SDA i HDZ-a BiH koja drži Mostar u potpunoj demokratskoj blokadi. Građani jedino mogu protestovati i to čine s punim pravom", rekao je Amer Obradović poslanik u Parlamentu FBiH.

Demokratska fronta (DF) osudila je "svaki vid nasilja i upotrebu sile nad građanima", te dala podršku demonstrantima koji traže institucionalno rješenje za deponiju.

"Da su gradske vlasti ispoštovale dogovor od prije šest mjeseci koji je postignut sa prosvjednicima, kada su se obavezali da će formirati stručnu radnu grupu te pokušati naći rješenje za deponiju Uborak, izbjegli bi ponovnu blokadu iste kao i nemile scene upotrebe sile pripadnika MUP-a HNK-a nad prosvjednicima", navodi se u saopštenju DF-a.

Potpredsjednica Federacije Bosne i Hercegovine Melika Mahmutbegović oštro je osudila jutrošnju upotrebu specijalnih snaga Ministarstva unutrašnjih poslova Hercegovačko-neretvanskog kantona protiv građana Mostara prilikom deblokiranja deponije "Uborak".

"Zahtijevamo da se provede istraga o načinu upotrebe specijalnih policijskih snaga, kao i okolnostima u kojima je više osoba povrijeđeno, te da oni koji su upotrijebili prekomjernu policijsku silu da rastjeruje građane koji već mjesecima mirno i nenasilno protestiraju, tražeći samo svoja prava, ponesu odgovornost", saopštila je Mahmutbegovićeva.

Nekoliko stotina građana okupilo se rano jutros na ulazu u deponiju Uborak, kao podrška onima koji su tu neprekidno već danima. Sjeli su ispred kapije i formirali živi štit.

Međutim, jake snage policije su uz upotrebu sile deblokirale deponije, a mediji su ranije prenijeli da je nekoliko građana povrijeđeno u sukobu s policijom.

Deponija Uborak desetak godina je problem na koji upozoravaju mještani Vrapčića, Livča i drugih sjevernih mostarskih predgrađa, a stanje je posebno eskaliralo posljednje godine. Građani su je držali blokiranom i u junu ove godine, ali je nakon 11 dana postignut dogovor s gradskim vlastima, koji u najvećoj mjeri nije poštovan, prenose Nezavisne.


(Amila Alijagić)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.