14.12.2019. 8:15
0
Porodica još nema potvrdu da je Sud BiH poništio rješenje o protjerivanju Keskina
Sud BiH uvažio je žalbu turskog državljana Fatiha Keškina te poništio rješenja Službe za poslove sa strancima i Ministarstva sigurnosti kojima je naređeno njegovo protjerivanje. Odlukom Suda BiH naloženo je Službi za poslove sa strancima i Ministarstvu sigurnosti da ponovo razmotre ovaj slučaj, javio je zurnal.info.

Međutim, potvrdu ove informacije nemaju advokati Keskina kao ni porodica i najbliži prijatelji. Čak se sumnja da će tek u ponedjeljak dobiti pismeni otpravak iz Suda BiH, s obzirom da je vikend.

"Čuli smo se s profesorom, čak ni on ne zna za tu informaciju", kazao je za Patriju blizak prijatelj profesora. 

Direktor Richmond Park škole Fatih Keškin uhapšen je trećeg decembra u Bihaću. Nakon 20 godina boravka u BiH oduzeta mu je i boravišna dozvola a kao razlog oduzimanja boravišne dozvole, navedeno je da Keskin predstavlja prijetnju javnom redu i nacionalnoj sigurnosti BiH. 

Nedim Ademović, advokat profesora Keskina jasno je potcrati da se u ovom slučaju radi o političkom progonu na političkom nivou.

"Dostavili smo evidenciju o nekažnjavanju od 2. decembra ove godine, gdje je vidljivo da on apsolutno nije na bilo koji način procesuiran u Turskoj. Također smo se povezali sa argumentima ministra Mektića koji je rekao da mu je navodno poništen pasoš. Tvrdimo da se radi o političkom progonu koji je dogovoren na političkom nivou i koji je trebao da rezultira faktički otmicom gospodina Keskina i deportovanjem po hitnoj proceduri u republiku Tursku gdje bi bio zatvoren bez bilo kakvih prava. Sve međunarodne organizacije su potvrdile da ljudi koji se politički proganjaju po svijetu od strane Turske nemaju pravo na fer suđenje u republici Turskoj i ja se nadam da će te argumente Sud BiH uzeti u obzir, staviti van snage oduzimanje slobode gospodinu Keskinu, pustiti ga iz imigracionog centra kako bi mogli nastaviti postupke kojima ćemo dokazati da je oduzimanje njegovog prava na slobodu u BiH nezakonito i da on može sa svojom porodicom nastaviti živjeti slobodno kao svi mi slobodni građani u BiH", objasnio je Ademović.



(Patria / Lejla Trle) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.