15.12.2019. 14:27
0
NSRS sutra o budžetu i zaduženjima RS-a u 2020.godini
FOTO: BHRT
Posebna sjednica Narodne skupštine Republike Srpske (NSRS), na kojoj će po hitnom postupku biti razmatrani budžet RS-a za narednu godinu i program ekonomskih reformi do 2022., bit će održana sutra u Banjoj Luci.

Entitetski budžet za 2020. godinu iznosi tri milijarde i 425 miliona KM, što predstavlja uvećanje od 108,4 miliona KM, odnosno 3,3 posto u odnosu na sredstva planirana Rebalansom budžeta za ovu godinu.

Prijedlogom ekonomskih reformi planiran je nastavak aktivnosti Vlade na unapređenju poslovnog ambijenta, podizanju konkurentnosti privrede, povećanje plata, otvaranje novih radnih mjesta, te, između ostalog, privlačenje stranih investicija.

Na predloženom dnevnom redu su, između ostalog, i odluke o dugoročnom i kratkoročnom zaduživanju tog bh. entiteta u 2020. godini.

RS planira da se u 2020. godini dugoročno zaduži u maksimalnom iznosu do 315 miliona KM, dok bi kratkoročna zaduženja mogla da iznose do 227,8 miliona KM.

Navedena sredstva će biti upotrebljena za finansiranje budžetskih izdataka.

Stanje ukupnog duga RS na kraju septembra 2019. godine, prema preliminarnim podacima Ministarstva finansija, iznosi pet milijardi i 381,19 miliona KM, a ukupnog duga koji podliježe zakonskom ograničenju iznosi pet milijardi i 309,69 miliona KM ili 48,09 posto procijenjenog BDP-a za 2019. godinu (procijenjeni iznos BDP-a za 2019. godinu iznosi 11.041 miliona KM).

Poslanici bi trebalo da se izjasne i Prijedlogu zakona o izmjenama Zakona o doprinosima, po hitnom postupku te odluci o iznosu garancija koje može izdati taj bh.entitet u 2020. godini.

(Fena)

NSRS
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.