17.12.2019. 12:44
0
Predstavnički dom FBiH okončao vanrednu sjednicu, svi prijedlozi dobili podršku
U okviru zastupničkog sata zastupnik Damir Mašić (SDP) predložio je da Međunarodni aerodrom Sarajevo radi 24 sata.

Zastupnica Elzina Pirić (PDA) pitala je gdje ide novac od naknada koje općine i gradovi u slivu rijeke Save uplaćuju. 

Zlatko Ercegović (SD) pitao je šta je s njegovom inicijativom da se napadi na zdravstvene radnike tretiraju kao napadi na službene osobe. Konkretno, pitao je kada se može očekivati da ova inicijativa uđe u parlamentarnu proceduru. 

Zlatko Kravić (SBB)  pitao je Vladu FBiH kada će u proceduru uputiti zakon o zdravstvenoj zaštiti i zdravstvenom osiguranju. 

Kravić je Federalno ministarstvo zdravstva upitao šta je s listom malignih bolesti. 

Dnevni red šeste vanredne sjednice je prihvaćen sa 66 glasova za, dva suzdržana i 10 protiv. 

Potom je predsjedavajući Doma Mirsad Zaimović otvorio diskusiju o Prijedlogu zakona o izmjeni Zakona o novčanim podrškama u poljoprivredi i ruralnom razvoju po hitnom postupku, te o Informaciji o produženju važenja Srednjoročne strategije razvoja poljoprivrednog sektora u FBiH za peridod 2015. – 2019. godine do kraja 2020. godine

Sanela Klarić kazala je da Naša stranka podržava povećanje sredstava koje donose ove izmjene zakona. 

Zbog činjenice da zastupnici često ne dolaze na sjednice radnih tijela, predsjedavajući Zaimović je kazao da će to u narednom periodu biti sankcionisano. 

Diskusija je kratko trajala, a Prijedlog Zakona o izmjeni Zakona o novčanim podrškama u poljoprivredi i ruralnom razvoju dobio podršku većine. K znanju je primljena Informacija o produženju važenja Srednjoročne strategije razvoja poljoprivrednog sektora u FBiH za peridod 2015. – 2019. godine do kraja 2020. godine.

Bez diskusije je podržan i Prijedlog odluke o davanju saglasnosti na izmjene i dopune Finansijskog plana Federalnog zavoda za penzijsko i invalidsko osiguranje za 2019. godinu.

Podršku je dobio i Prijedlog odluke o prihvatanju zaduženja po Ugovoru o zajmu između BiH i Evropske banke za obnovu i razvoj za realizaciju Projekta Živinice regionalna deponija za kruti otpa, kao i Prijedlog Odluka o izmjeni Odluke o prihvatanju zaduženja po Ugovoru o zajmu između BiH i Evropske banke za obnovu i razvoj za realizaciju Projekta Poboljšanje energetske efikasnosti u JU Kantonalna bolnica Zenica.

Zastupnici su skoro jednoglasno podržali i Prijedlog odluke o prihvatanju zaduženja po Sporazumu o zajmu i Projektu između Kreditanstalt fur Wiederaufbau Frankfurt na Majni i Bosne i Hercegovine i Federacije BiH i Javnog preduzeća Elektroprivreda HZHB d.d. Mostar za realizaciju Projekta rehabilitacija i modernizacija crpno-akumulacijske hidroelektrane Čapljina.

U nastavku dana Predstavnički dom FBiH počet će 9. redovnu sjednicu na kojoj će biti razmatratn i Budžet FBiH za narednu godinu. 


(Patria/Admir Oručević)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.