19.12.2019. 14:01
0
Tegeltija tvrdi da se u Priebeovom izvještaju ne govori da je pravosuđe politizirano
Milan Tegeltija, predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine, obratio se medijima nakon održane sjednice VSTV-a.

On je pojasnio da je tokom sjednice uglavnom bilo razgovarano o pitanju imovinskih kartona sudija i tužilaca.

"Pitanje imovinskih kartona nosioca pravosudnih funkcija je pitanje integriteta pravosuđa u cjelini, Ono je targetirano i samim izvještajem grupe eksperata i pismom gospođe Calavere. I sama Evropska komisija je staviala prioritet na rješavanje imovinskih kartona sudija i tužioca i mi smo ih stavili u svoje prioritete", kazao je.

Tegeltija je pojasnio da će čitav Priebeov izvještaj biti poslan nadležnim komisijama, ali tvrdi da se u Priebeovom izvještaju ne govori da je pravosuđe politizirano.

"Govori se da postoji percepcija kod građana da je pravosuđe politizirano. Ja ne mogu da komentarišem percepcije, ali moj pogled je dijametralno suprotan. Smatram da je pravosuđe istrgnuto iz ralja politike i da se ponovo pokušava preuzeti kontrola", kazao je.

Upitan zašto se na pravosudne funkcije imenuju osobe koje nisu prvorangirane, Tegeltija je odgovorio:

"Ima više razloga. A najvažniji i pretežni je činjenica koja proizilazi iz ustavne naredbe, da VSTV prilikom imenovanja mora voditi računa o etničkoj zastupljenosti. To je ustavna obaveza, koju ne možemo da zanemarimo dok god ona postoji". 


(Patria/Admir Oručević)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.