23.12.2019. 13:00
0
Uposlenici pisali nadležnim institucijama: Ispitati rad poliklinike Al-Tawil, pacijenti su ugroženi
Na više adresa nadležnih institucija upućene su prijave za provjeru rada privatne poliklinike Al-Tawil, a u kojima se navodi niz uočenih nepravilnosti i nezakonitosti.

Uposlenici koji su odlučili i javnost upoznati sa radom poliklinike Al-Tawil navode da pacijenti u privatnim zdravstvenim institucijama očekuju brzu, efikasnu i potrebnu uslugu. Svjesni da se pacijenti izlažu riziku i skupim pregledima, neki od uposlenika odlučili su obavijestiti nadležne institucije. 

„Svjedoci smo situacija da se pacijenti zbog svog zdravstvenog stanja „iskorištavaju“ da rade nepotrebne i skupe preglede, naročito MRI i CT dijagnostiku, a sve kako bi se uvećao prihod iste, a ljekari koji ih šalju na preglede dobijaju materijalnu naknadu od navedene zdravstvene ustanove u koverti. Među sestrama te ustanove je poznata informacija o duploj kasi, koja se nigdje ne prijavljuje, a svi uposlenici su prijavljeni na maksimalno 600,00 KM mjesečno, čime se prave milionske štete budžetu KS-a, dok ostatak dobijaju u kovertama“, navodi se u prijavi. 

Zatraženo je da se izvrši nadzor nad opremom koja proizvodi jonizirajuće zračenje kako bi se zaštitilo zdravlje uposlenika, ali i pacijenata. 

„Postojeća oprema nije odavno servisirana, upitna je upotrebna dozvola, a u cijeloj poliklinici postoje samo 2 dozimetra. Zaštitne kecelje nikada nismo ni dobili. Konstantno nam se prijeti otkazima kada tražimo da se poštuje procedura Državne regulatorne agencije za radijacijsku i nuklearnu sugurnost kao i Centra za zaštitu od zračenja“, navode uposlenici. Poseban problem je jer je poliklinika smještena u tržnom centru Importanne. 

Od Porezne uprave FBiH zatraženo je da se izvrši kontrola prijava radnika/uposlenika Al-Tawil poliklinike, kao i nadzor nad kasama koje postoje u klinici. Naročito jer pacijenti koji plaćaju kešom odmah dobijaju veliki popust, ali ne i račun za uslugu. 

„Ovakvim načinom rada po našoj procjeni se na godišnjem nivou utaji preko 2.000.000 KM. Najveći problem je što je većina nas uposlenika prinuđena da potpisuje mizerne ugovore na plate, ne veće od bruto 700 KM, a ostatak dobijamo u kešu, početkom svakog mjeseca. Konstatno smo izloženi pritiscima i ucjenama da o ovome šutimo. Postavlja se pitanje da li za pojedince vrijede propisi i zakoni države BiH“, dio je dopisa Poreznoj upravi FBiH u koji je Patria imala uvid. 

Pismo sa alarmantnim podacima upućeno je Ministarstvu zdravstva KS, Kantonalnoj upravi za inspekcijske poslove, Uredu za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom KS, Upravi za indirektno oporezivanje BiH, Tužilaštvu KS, Federalnoj upravi policije, Državnoj agenciji za istrage i zaštitu, Državnoj regulatornoj agenciji za radijacijsku i nuklearnu sigurnost, Poreznoj upravi FBiH, Zavodu za javno zdravstvo FBiH, ljekarskim komorama KS i FBiH.


(Patria / Lejla Trle) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.