24.12.2019. 13:58
0
Hadžović: Očekuje se da će 'Program reformi BiH' biti prihvaćen
Direktor Centra za sigurnosne studije (CSS) BiH Denis Hadžović kazao je danas kako bi već početkom naredne godine, odnosno nakon nastupajućih praznika trebao biti poznat zvaničan stav Sjevernoatlantskog saveza (NATO) u vezi s dokumentom „Program reformi BiH“, koji je u ponedjeljak poslan u sjedište NATO-a u Briselu.

Komentirajući Fenin upit u vezi s prirodom tog dokumenta i njegovim reperkusijama na evroatlantski put BiH, naveo je kako se radi o dokumentu koji je po formi koncipiran kao Godišnji nacionalni plan (ANP), te da predstavlja njegovu svojevrsnu repliku, ali s drugačijim nazivom.

- Očekuje se da će dokument u toj formi biti adekvatan i biti prihvaćen kako bi se aktivirao Akcijski plan za članstvo (Membership Action Plan - MAP), a samim tim i pokrenule već dogovorene reforme u okviru Oružanih snaga i Ministarstva odbrane BiH - precizirao je Hadžović.

Dodao je kako će, nakon evaluacije Programa reformi BiH od zvaničnika NATO-a, biti razriješene dileme oko aktivacije MAP-a i daljnjih reformskih procesa u Bosni i Hercegovini. 

Direktor CSS-a, nadalje, smatra da se radi o dokumentu koji je izazvao previše fame u javnosti, te da je najvažnije da je BiH dobila novu vlast koja će paralelno raditi na integracijama i u Evropsku uniju i u NATO, a što je, u međuvremenu, pozdravljeno od međunarodnih zvaničnika.  

U kontekstu situacije u kojoj je ta vijest ostala u sjeni dešavanja u Narodnoj skupštini RS i različitih interpretacija u vezi s dokumentom Program reformi, Hadžović pojašnjava kako je loša komunikacija između Ureda člana Predsjedništva Milorada Dodika i NSRS-a dovela do nemilih događaja, te proizvela privid da se nešto krije od javnosti.

Pojašnjava kako se radi o tome da je poslanicima u NSRS-a poslan Program reformi BiH u kojem je sadržan samo opisni, ne i tabelarni dio, a što je onda dovelo do različitih interpretacija i nesporazuma, ali i tumačenja u javnosti u vezi s obimom i sadržajem tog dokumenta.     

Podsjećamo, Predsjedništvo Bosne i Hercegovine putem Misije BiH pri NATO-u, u skladu s ranijim dogovorom, dostavilo je dokument Program reformi BiH u sjedište NATO-a u Briselu.

Kolektivni šef države, uz posredovanje međunarodne zajednice, 19. novembra usvojio je Program reformi BiH, koji sadrži pet poglavlja i to - Politička i ekonomska pitanja, Odbrambena i sigurnosna pitanja, Pitanje resursa, Sigurnosna  pitanja i Pravna pitanja.

Kako mediji prenose, u dokumentu se, između ostalog, navodi da je Bosna i Hercegovina, kao jedan od glavnih spoljnopolitičkih prioriteta odredila partnerstvo sa NATO-om, polazeći od potrebe očuvanja trajnog mira, sigurnosti, stabilne demokratije, razvoja države i njenih institucija.

(Fena / Haris Ahbabović)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.