6.1.2020. 9:55
0
Ni Vlada Kanade ne podržava 9. januar kao Dan entiteta RS
Vlada Kanade: Odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine su konačne i obavezujuće - Dan entiteta Republike Srpske ne može biti 9. januar", podsjećaju iz Instituta za istraživanje genocida Kanada.

Vlada Kanade preko bivšeg ministra vanjskih poslova poslala je jasne poruke.

"Molim vas budite
sigurni da je Kanada čvrsto posvećena Općem okvirnom sporazuma za mir i za očuvanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta Bosne i Hercegovine u skladu sa međunarodnim pravom. Kao članica Upravnog odbora Vijeća za implementaciju mira, Kanada podržava Bosnu i Hercegovinu u svom razvoju kao stabilnu, održivu, demokratsku multietničku državu, ohrabruje je da mirno sarađuje sa svojim susjedima i snažno podržava njen putu ka evroatlanskim integracijama.

Svjesni smo diskriminirajuće odluke entiteta Republike Srpske u vezi 9. januara uprkos odluci Ustavnog suda Bosne i Hercegovine koji je presudio proslavu 9. januara kao dana entiteta neustavnom. U kominikeu Upravnog odbora Vijeća za implementaciju mira Kanada i druge članice su još jednom čvrsto ponovile da su odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine konačne i obavezujuće i zatražile od svih nivoa vlasti u Bosni i Hercegovini obavezno provođenje odluke Ustavnog suda“.

Zahvaljujući se Vladi Kanade na kontinuiranoj podršci istini, pravdi i kulturi sjećanja na agresiju i genocid u Bosni i Hercegovini Institut za istraživanje genocida Kanada još jednom podsjeća svjetsku javnost da je sramno u eri demokratije, zaštite ljudskih prava i sloboda, u središtu ujedinjene Evrope, poslije “Nikada više!” nakon holokausta,
više od dvadeset godina poslije najvećeg zločina u Europi poslije Drugog svjetskog rata, agresije na Republiku Bosnu i Hercegovinu i genocida nad Bošnjacima, obilježavati dan entiteta Republike Srpske.

Sve patriote i prijatelji istine i pravde u svijetu deveti januar podsjeća na užas agresije i genocida i pokušaj uništenja države Republike Bosne i Hercegovine. Ustavni sud Bosne i Hercegovine  je ocijenio kako obilježavanje 9. januara kao dana entiteta RS u Bosni i Hercegovini, nije u skladu sa Ustavom Bosne i Hercegovine. Venecijanska komisija je dala mišljenje da je izbor obilježavanja 9. januara za dan entiteta, podstaknut osjećajima i događajima od značaja za samo jedan narod - srpski, dok ga druge zajednice smatraju bolnom uspomenom. "Deklaracijom usvojenom 9. januara 1992. godine započela je realizacija plana protiv države Bosne i Hercegovine i realizacija genocidne agresije.

Kompletno tadašnje vojno i političko rukovodstvo bosanskih Srba osuđeno je za ratne zločine, zločine protiv čovječnosti i genocid. Pozivamo visokog predstavnika za Bosnu i Hercegovinu da reaguje i poduzme sankcije protiv organizatora obilježavanja 9. januara kao dana entiteta, zbog kršenja odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine. Pozivamo bosansku koaliciju u i van Bosne i Hercegovine da ozbiljno razmotri potrebu organizovanog, institucionalnog i sistematskog lobiranja za istinu, pravdu i kulturu sjećanja", saopćeno je iz Instituta za istraživanje genocida Kanada. 


(Patria/Admir Oručević)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.