6.1.2020. 18:14
2
Porodica već dvije godine pokušava izbaviti Selmu Sultanović iz Sirije: Otišli na putovanje u Španiju, a završili u Siriji
FOTO: Dnevni Avaz
Među više od 40 žena iz Bosne i Hercegovine koje zarobljene u kampovima u Siriji čekaju povratak u našu zemlju nalazi se i 31-godišnja Selma Sultanović iz okoline Zvornika i njena malodobna kćerka, prenosi danas Dnevni Avaz.

Selma se, prema navodima njene porodice, već dvije godine s kćerkom nalazi u kampu El Roy, udaljenom dvadesetak kilometara od turske granice unutar Sirije, odakle i ona i njena porodica na sve načine pokušavaju da se vrati u BiH ili u Švicarsku, gdje je do odlaska u Siriju živjela sa svojim roditeljima i sestrama, piše Avaz.

- Selmina porodica živi u Lozani u Švicarskoj, gdje su početkom agresije stigli kao izbjeglice. Razgovarao sam sa Selminom majkom prije nekoliko dana i rekla mi je da su oni, još od Selminog odlaska u Siriju, u stalnom kontaktu sa švicarskim sigurnosnim organima, a sve da bi je pokušali izbaviti iz pakla u kome se nalazi.

Saznao sam da su prije mjesec imali razgovor s dvojicom predstavnika nadležnih službi Švicarske u vezi sa Selminim povratkom, ali detalje tog razgovora za sada ne možemo iznositi u javnost - kaže za Avaz advokat Džemail Bećirović, zastupnik porodice Selme Sultanović pred nadležnim organima Bosne i Hercegovine.

- Očekujem da bi Selma Sultanović trebala stići u BiH na način kako je nedavno stigla grupa žena bivših pripadnika ISIL-a. Naravno, postoje procedure i treba ih poštovati. Ono što mogu reći je da je našim organima dostavljena adresa na kojoj bi Selma boravila u Sarajevu, kao i garancija da država u vezi s njenim boravak neće imati nikakve troškove – tvrdi advokat Bećirović.

Selma Sultanović telefonom kontaktira s jednom od svojih sestara u Švicarskoj, te je porodici uspjela poslati svoju i fotografiju svoje kćerke rođene u Siriji. Prema ranijim informacijama, suprug Selme Sultanović nalazio se u jednom od muških kampova u Siriji i navodno je bio u veoma lošem zdravstvenom stanju, prenosi danas Avaz.

Selma Sultanović je u Siriju otišla polovinom 2015. godine, odnosno nekoliko mjeseci nakon što se udala za mladića porijeklom iz Kozarca, koji je također živio u Lozani. Porodice su ih ispratile na turističko putovanje u Barcelonu, da bi se u vrijeme kad se iščekivao njihov povratak kući javili iz Turske, obavještavajući roditelje da odlaze u Siriju. Da ničim nisu odavali mogućnost odlaska u Siriju pokazuje upravo fotografija nastala u danu njihovog odlaska u Barcelonu, prenosi Dnevni Avaz.

2
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.