8.1.2020. 10:20
0
Sutra 9. januar: Blijeda kopija ranijih obilježavanja neustavnog dana
Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske povodom proslave 9. januara, preduzima pojačane mjere bezbjednosti u cilju održavanja povoljnog stanja bezbjednosti u predstojećem periodu.

Ustavni sud Bosne i Hercegovine u više navrata ocijenio je kako obilježavanje 9. januara kao dana entiteta RS u Bosni i Hercegovini, nije u skladu sa Ustavom Bosne i Hercegovine, ali se čini da se nikada nije manje pričalo o 9. januaru kao ove godine. Sutra je 9. januar, a niti iz RS-a, kao ni Federacije nema pretjeranih reakcija. 

Svakog čuda tri dana dosta. Venecijanska komisija ranije je dala mišljenje da je izbor obilježavanja 9. januara za dan entiteta, podstaknut osjećajima i događajima od značaja za samo jedan narod - srpski, dok ga druge zajednice smatraju bolnom uspomenom.

Pozvao je visokog predstavnika za Bosnu i Hercegovinu da, kako je naveo, u skladu sa svojim mandatom i ovlaštenjima, reaguje i poduzme sankcije protiv organizatora obilježavanja 9. januara kao dana entiteta, zbog kršenja odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, što je i kršenje Dejtonskog mirovnog sporazuma i ugrožavanje mira u našoj zemlji. Iz MUP-a RS su pozvali građane da dođu u Banja Luku, te da proslave u miru i dostojanstveno. 

"Građani koji budu željeli da prate svečani defile koji će u četvrtak, 9. januara 2020. godine biti održan u Banjaluci savjetujemo da poštuju naredbe policijskih službenika na terenu, te da sa sobom ne nose pirotehnička sredstva i druge opasne predmete. Savjet građanima je da zbog lakšeg kretanja i izbjegavanja stvaranja gužvi, sa sobom ne nose ruksake i torbe, te da svakako uz sebe imaju neki identifikacioni dokumen", navode iz MUP-a RS.

Ministarstvo u sjedištu, policijske uprave i policijske stanice za navedene dane neće izdavati odobrenja za prevoz eksplozivnih materija.

Također, kako navde u saopštenju, u cilju bezbjednosti učesnika povodom proslave 9. janura, zabranjuje se saobraćaj za teretna vozila preko 3,5 tona ukupne mase, osim teretnih vozila javnih i komunalnih službi i vozila koja će biti angažovana na aktivnostima povodom obilježavanja svečanosti, i to 9. januara 2020. godine, u periodu od 7:00 do 19:00 sati, u svim ulicama na teritoriji grada Banjaluka, izuzev ulica na magistralnom putu M-I 108 Bulevar vojvode Stepe Stepanovića, Bulevar vojvode Petra Bojovića, Bulevar srpske vojske, Knjaza Miloša, Branka Popovića (istočni tranzit) i magistralnom putu M-I 101 Manjačkih ustanika, Omladinska, Krajiških brigada (zapadni tranzit).


(Patria/Admir Oručević)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.