13.1.2020. 11:02
0
Optužnica protiv Senada Halkića, vojnika HVO-a: Sumnjiči se za zlostavljanje i ubistvo civila
FOTO: Ilustracija
Tužilaštvo Brčko distrikta BiH podiglo je optužnicu protiv Senada Halkića zbog sumnje da je u rujnu 1992. godine tijekom vojne akcije na bukvičkom platou, izvršio zlostavljanje i ubojstvo civila, koji nisu sudjelovali u neprijateljstvima.

Senad Halkić, rođen 1968. godine u Podgredini kod Cazina, optužen je da je kao zapovjednik izviđačko-diverzantskog voda u 108. brigadi HVO-a, zajedno s više pripadnika te formacije, fizički zlostavljao V. V., dok su V. Đ. i njegov maloljetni sin S. Đ. ubijeni hicima iz automatskog naoružanja, navodi se u optužnici.

Halkić je optužen je da je kršeći pravila međunarodnog prava za vrijeme oružanog sukoba nanosio povrede tjelesnog integriteta i izvršio ubojstvo civila čime bi počinio kazneno djelo ratnog zločina protiv civilnog stanovništva (iz člana 142 Kaznenog zakona SFRJ).

Postupajući u fazi prethodnog saslušanja Osnovni sud Distrikta potvrdio je optužnicu, potvrđujući tako osnovanu sumnju da je optuženi počinio kazneno djelo za koje se tereti, priopćeno je iz Tužiteljstva Distrikta.

(Fena)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.