16.1.2020. 13:08
1
"Nedonošenje odluke o privremenom finansiranju je bahatost. Poslali su prestrašne poruke da većina može raditi šta hoće"
FENA
FENA
FENA
FENA
FENA
Ministar finansija Kantona Sarajevo Amel Kovačević je nakon prekinute sjednice izrazio zabrinutost zbog budućeg finansiranja Kantona Sarajevo, ali je izrazio nadu da će zastupnici ipak donijeti neophodne odluke kako bi se život u Kantonu Sarajevo nastavio u punom kapacitetu.

- Spremni smo da radimo da se dođe do odluke jer smo svjesni posljedica po različite grupe korisnika budžeta. Svakodnevno se susrećem s problemima pojedinih struktura u obrazovanju, socijalnih davanja i danas bi donošenje odluke bilo najvažnije - kazao je Kovačević na konferenciji za medije.

Rekao je da se pokušava sabotirati funkcioniranje Kantona Sarajevo.

Ministrica pravde i uprave KS Lejla Brčić potvrdila je odluku OHR-a, te naglasila kako ne može da pojmi ponašanje zastupnika, „da je neko spreman u potpunosti negirati ustavni poredak“. Dodala je da će poštivati odluke koje budu objavljene u Službenim novinama i koje imaju svoj legitimitet.

- Mi ovdje imamo eklatantno kršenje Ustava - kazala je ona i dodala kako je nova većina pokazala  neodgovornost prema građanima. Po njenim riječima, neće ponovo pozivati OHR da tumače zakon, te izrazila uvjerenje da će se do 31.januara naći rješenje.

Također je i ministar za socijalna pitanja Malik Garibija kazao da je 27.000 korisnika primilo decembarske naknade, ali je alarmantno što se naknade za civilne žrtve rata ne mogu isplaćivati, a njih ima oko 3.000.

Zamjenik predsjedavajućeg SKS Elmedin Konaković je kazao da su današnju sjednicu zakazali kako bi većina preuzela vlast, ali da nisu prisustvovali sjednici.

- Nedonošenje odluke o privremenom finansiranju je bahatost - kazao je i dodao da ga mnogo više plaši scena na kojoj su, kako je kazao, „ poslali prestrašne poruke“ da većina može raditi šta hoće.

- Plaćaju danak nestručnih kadrova. Nema izbora predsjedavajućeg iz skupštinskih klupa - rekao je Konaković i pozvao je sve stranačke lidere da ne zaustavljaju život u Kantonu Sarajevo.

Premijer KS Edin Forto inistira na razdvajanju zakonodavne i izvršne vlasti, te je naveo da je Vlada KS uradila sve što je potrebno da funkcionira kako treba.

Podsjetio je da je ponuđen prijedlog Budžeta, a koji nije usvojen, potom je Vlada na hitnoj sjednici donijela odluku o privremenom finansiranju i epilog toga je opet bio isti.

Kazo je da Vlada KS zasjeda stalno sve dok ne dođe neko novi u skladu sa zakonom.

Kaže da postoji li mehanizam nametanja odluke o privremenom finansiranju, ali da se nikada nije desilo da bez obzira na sve da se ne dolazi na najavljene sjednice.

- U izvršnoj vlasti Kantona Sarajevo mi smo završili sve što je potrebno - zaključio je premijer Forto.

(Fena / Haris Ahbabović)

1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.